Docent Erik Hassink stoomt zijn studenten in Dronten klaar voor een agrarisch kantelpunt. Onderzoeker en hoofddocent Ron Methorst en Lector Duurzaamheid Bodembeheer Gera van Os leggen uit hoe slimme boeren kiezen voor kringlooplandbouw. Student Agrarisch ondernemerschap Jaco Veldhuisen signaleert dat ‘de boer zich minder verstopt op zijn boerderij,’ en volgens Bastiaan Pellikaan, voorzitter van het College van Bestuur van Aeres staan we nog maar aan het begin van de mogelijkheden die de technologie ons gaat brengen. Bij al deze stappen en uitingen zou je vermoeden dat er toch echt, zoals Jaco Veldhuizen beweert in een artikel in Trouw, ‘verandering op komst is.’
Erik Hassink vertelt in een artikel van 30 juli 2018 in de Flevopost dat de tijden zijn veranderd. Het is niet langer méér, maar beter, en duurzaamheid is niet meer weg te denken in het boerenbedrijf. Hassink legt uit dat de landbouw in Nederland na de Tweede Wereldoorlog vooral was gericht op voedselproductie. Nederland werd daar heel goed in en is nu een voorbeeld voor het produceren van veilig en goed voedsel. Maar volgens de docent Agrarisch ondernemerschap van Aeres Hogeschool Dronten is de tijd nu daar om de landbouw op een andere manier te bekijken. Politiek, burger en consument vragen daarom, en agrariërs realiseren zich dat ze bewuster willen omgaan met de wereld. Duurzaam produceren en tegelijk genoeg geld overhouden om als agrariër te blijven bestaan? Aeres helpt toekomstige boeren bij die zoektocht.
Hassink ziet dat agrariërs zich vaker richten op biologische teelt of levensmiddelen met een gezondheidsclaim en ook studenten kijken minder naar groeien en produceren en vaker naar meerwaarde en kwaliteit. In het agrarisch onderwijs leren ze hoe ze als boer duurzaam aan de slag kunnen met zonnepanelen, CO2-reductie en betere teeltmethoden. Maar ook de consument moet veranderen. ‘Als we beter voor onze planeet willen zorgen, moeten we de kosten samen dragen.’ En: ‘ook agrariërs die regulier telen kunnen best duurzaam werken en hart hebben voor land en dieren.’, aldus Hassink.
Het kan anders en slimmer
In dagblad De Stentor beschouwen Ron Methorst en Gera van Os in september de kansen en mogelijkheden van kringlooplandbouw. Volgens Methorst zorgt kringlooplandbouw er voor dat niets wordt verspild, en dat grondstoffen optimaal worden benut. Methorst denkt dat in plaats van kunstmest ook heel goed gewone mest kan worden gebruikt. Dat vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen, en de mijnen waar de fosfaten voor onze kunstmest vandaan komen raken ook een keer uitgeput. Ook vestigt hij de aandacht op het feit dat eiwitten in koeienvoer ook in Europa geproduceerd kunnen worden in plaats van ze te importeren via soja uit Brazilië. Het kan volgens hem allemaal anders en slimmer.
Gera van Os gaat in hetzelfde artikel in op de rol van consumenten en supermarkten. Ze stelt dat het imago van de supermarkt wordt bepaald door wat de consument vindt en koopt. Ze zet de roep om verantwoorde voedselproductie naast het feit dat er goedkope speklapjes uit Roemenië in het schap liggen. Met de keuze bij dit schap bepaalt de consument of boeren de investeringen in duurzame voedselproductie ook kunnen terugverdienen.