Minister: 'Aeres ontwikkelt talent voor duurzaam handelen’

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs opende op 17 september 2018 het hogeschooljaar bij Aeres Hogeschool Almere. Ze liet zich tijdens haar toespraak lovend uit over Aeres. Ze sprak over de rol die ook de school in Dronten speelt bij het duurzame bewaken van de toekomst van ons land. ‘Hier werken studenten en docenten aan duurzame bedrijfskunde, voedsel, dieren en het groen om ons heen.’ Volgens van Engelshoven leidt goed beroepsonderwijs mensen op voor beroepen die passen bij hun talenten, zodat ze goede kansen hebben op de arbeidsmarkt en voldoen aan behoeften in de samenleving. 

Minister van Engelshoven spreekt met Omroep Flevoland tijdens de opening van het hogeschooljaar bij Aeres Hogeschool Almere.

Aardappelen als accu

Volgens voormalig Aeres-student Mitchel Mes kan het: reststromen van agrarische producten gebruiken voor de opslag van elektriciteit. Met zijn idee won Mes de Innovatieprijs van LTO Noord Fondsen, een cheque van 500 euro. Naast die geldprijs mag Mes samen met Projecten LTO Noord een projectplan uitwerken om te onderzoeken of zijn plan een interessant verdienmodel kan opleveren. Wageningen University of Research denkt mee over de producttechnische aspecten;  Projecten LTO Noord gaat de interesse bij ketenpartijen peilen.

Leerlijn Circulaire Economie voor mbo-onderwijs

Aeres Hogeschool gaat samen met MBO College Lelystad, het bedrijfsleven en lokale overheden een leerlijn Circulaire Economie ontwikkelen voor de regio Flevoland. De nieuwe leerlijn gaat ervoor zorgen dat circulariteit binnen alle leerjaren van het mbo-onderwijs een prominente rol speelt. Bij hogescholen is dat nu al vaak het geval. Economische circulariteit maximaliseert de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en gaat zo waardevernietiging tegen. Dit komt zowel de economie als het milieu ten goede. Tijdens de officiële kick-off in november 2018 gaven Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) en Bas Derks (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het officiële startsein van de leerlijn.

Weidebedrijf Aeres Farms schakelt om naar biologisch

Op 2 februari 2018 schakelde het Weidebedrijf van Aeres Farms om naar biologische melkveehouderij. Het bedrijf kreeg het SKAL-certificaat toegekend, en produceert vanaf de omschakeling bio-melk voor Friesland Campina. 

In de periode daarvoor deed Aeres Farms al ruime ervaring op met het vroeg naar buiten brengen van de koeien. In totaal liepen de koeien meer dan acht maanden buiten. De dieren konden zo een hoog aandeel van hun voerbehoefte uit gras halen. Uiteindelijk wil het Weidebedrijf de koeien minimaal 240 dagen weiden. De focus ligt daarbij op zoveel mogelijk melk uit gras (grasklavermengsel), minimaal krachtvoergebruik, geen kunstmestgebruik, een voorjaarsafkalvende veestapel en op termijn antibiotica-vrij. Hiermee sluit het Weidebedrijf naadloos aan bij het concept van een biologische bedrijfsvoering.

Aeres VMBO Almere neemt ‘Trekvogels onder de loep’

Op zaterdag 12 mei was het World Migratory Bird Day, Wereld Trekvogeldag. Voor Aeres VMBO Almere was de dag een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan de trekvogels die ons land jaarlijks bezoeken op hun lange tocht langs de Oost-Atlantische trekroute. In het kader van de Wereld Trekvogeldag werkten drie klassen van Aeres VMBO Almere, in totaal ongeveer 60 leerlingen aan het project ‘Trekvogels onder de loep.’ 

De leerlingen maakten informatiepanelen voor een expositie in het bezoekerscentrum de Trekvogel en Buitencentrum Oostvaardersplassen. Op 14 en 15 mei gingen de leerlingen wandelen onder begeleiding van ervaren vogelaars om in de natuur te kijken naar de trekvogels. In het project werkte de school samen met Staatsbosbeheer. Na het maken van de informatieborden en een excursie naar de Lepelaarsplassen en Oostvaardersplassen werd het project afgesloten met een Skype conferentie tussen Nederland, Spaans Baskenland en Terschelling en de organisatie Wetland Link International uit Engeland.

Minister Schouten op bezoek bij Aeres Hogeschool Dronten

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezocht op 11 juli 2018 Aeres Hogeschool in Dronten. Na een kennismaking met voorzitter Bastiaan Pellikaan van het college van bestuur van Aeres, voorzitter Rien van Tilburg van de AOC raad en de directeur van Aeres Hogeschool Dronten Rieke de Vlieger ging het werkbezoek de groene praktijk in. 
 
Het werkbezoek gaf de minister een mooi beeld van wat de hogeschool te bieden heeft. Bij elk onderdeel werd zichtbaar hoe belangrijk de samenwerking met de sector is en hoe onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven elkaar helpen innoveren. 
 
Minister Carola Schouten op werkbezoek bij Aeres Hogeschool Dronten.