Aeres veldrobot header

Innovatieve veldrobot versterkt onderwijs bij Aeres

Date

Er is reikhalzend naar uitgekeken en nu is hij er! Aeres heeft een innovatieve veldrobot die studenten op een laagdrempelige manier laat kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automatisering en robotisering in de agrarische sector.

Groeiende vraag

De aanschaf van de veldrobot komt voort uit de groeiende vraag naar technische vaardigheden in de landbouw. De sector is volop in beweging met automatisering, robotisering en dataverzameling als cruciale thema’s. “Het is belangrijk dat onze studenten weten hoe deze technologieën werken,” zegt Bram Roskam, docent Elektrotechniek & Programmeren bij Aeres Hogeschool Dronten.

Wat kan de veldrobot?

De veldrobot is specifiek ontworpen voor onderwijsdoeleinden en biedt een breed scala aan functies:

  • Geprogrammeerde routes rijden;
  • Objecten detecteren met een camera;
  • Acties uitvoeren, zoals onkruid verwijderen of gewas markeren;
  • Soorten determineren.

Daarnaast is de robot volledig open source, wat betekent dat docenten en studenten de programmatuur kunnen inzien en aanpassen. Dit opent de deur naar samenwerking met andere onderwijsinstellingen en onderzoeksgroepen.

Toepassing in het onderwijs

Een team van hbo- en mbo-docenten werkt aan een onderwijsprogramma om de robot vanaf studiejaar 2025-2026 in te zetten in het onderwijs. Studenten leren niet alleen de technische kant van de robot, maar krijgen ook inzicht in bedrijfskundige aspecten zoals het rendement van een investering.
De veldrobot krijgt een toepassing in hbo-opleidingen, waaronder Agrotechniek & Management, Agrotechniek & Engineering en Akkerbouw. Mbo-docenten gaan de robot betrekken bij service en onderhoud van mobiele werktuigen. “De veldrobot is een accuvoertuig. Dit vraagt een andere benadering dan diesel gedreven trekkers,” zegt Bram Roskam. Ook Aeres Farms gaat met de robot aan de slag, voor onder meer Proeven van Bekwaamheid.

Aeres veldrobot1 web

Innovatie en samenwerking

De robot kwam vorig jaar in beeld tijdens de Agrotechnica-beurs in Hannover, de grootste landbouwbeurs van Europa. Dit type robot wordt al met succes gebruikt door Duitse hogescholen en universiteiten, die ervaringen en inzichten delen via een actieve community. Aeres hoopt soortgelijke samenwerkingen op te bouwen met Nederlandse instellingen die al ver(der) zijn op het gebied van drone- en robottechnologie.

Blik op de toekomst

Bram Roskam vindt het erg leuk om met de veldrobot bezig te zijn en hoopt studenten ermee te enthousiasmeren. “Als we de koppeling met drones kunnen maken, hebben we twee mooie dingen om mee te ‘spelen’.” Het idee hierbij is dat drones data verzamelen die de veldrobot omzet in acties op het veld. De docent verwacht dat deze technologie de precisielandbouw naar een hoger niveau tilt. “Het enthousiasme binnen het team is groot. Met deze robot kunnen we onze studenten niet alleen opleiden, maar ook inspireren. Het onderwijs blijft in beweging en wij gaan mee.”