De aanschaf van de veldrobot komt voort uit de groeiende vraag naar technische vaardigheden in de landbouw. De sector is volop in beweging met automatisering, robotisering en dataverzameling als cruciale thema’s. “Het is belangrijk dat onze studenten weten hoe deze technologieën werken,” zegt Bram Roskam, docent Elektrotechniek & Programmeren bij Aeres Hogeschool Dronten.
Wat kan de veldrobot?
De veldrobot is specifiek ontworpen voor onderwijsdoeleinden en biedt een breed scala aan functies:
- Geprogrammeerde routes rijden;
- Objecten detecteren met een camera;
- Acties uitvoeren, zoals onkruid verwijderen of gewas markeren;
- Soorten determineren.
Daarnaast is de robot volledig open source, wat betekent dat docenten en studenten de programmatuur kunnen inzien en aanpassen. Dit opent de deur naar samenwerking met andere onderwijsinstellingen en onderzoeksgroepen.
Toepassing in het onderwijs
Een team van hbo- en mbo-docenten werkt aan een onderwijsprogramma om de robot vanaf studiejaar 2025-2026 in te zetten in het onderwijs. Studenten leren niet alleen de technische kant van de robot, maar krijgen ook inzicht in bedrijfskundige aspecten zoals het rendement van een investering.
De veldrobot krijgt een toepassing in hbo-opleidingen, waaronder Agrotechniek & Management, Agrotechniek & Engineering en Akkerbouw. Mbo-docenten gaan de robot betrekken bij service en onderhoud van mobiele werktuigen. “De veldrobot is een accuvoertuig. Dit vraagt een andere benadering dan diesel gedreven trekkers,” zegt Bram Roskam. Ook Aeres Farms gaat met de robot aan de slag, voor onder meer Proeven van Bekwaamheid.