Eline Schothorst ontvangt NWO promotiebeurs voor leraren 2024

Eline Schothorst van Aeres MBO Dronten Warmonderhof ontvangt NWO promotiebeurs voor leraren

Date

Eline Schothorst van Aeres MBO Dronten Warmonderhof ontvangt een promotiebeurs voor leraren van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De komende vijf jaar combineert ze haar baan als docent Landschap en Agrarisch Natuurbeheer met praktijkgericht onderzoek naar ‘Leren over toekomstbestendig boeren: van angst naar hoop’.

“Ik wil graag verdiepend onderzoek doen hoe emoties over de landbouwtransitie een plek kunnen krijgen in het groene onderwijs.”

Vorig jaar werd Eline gevraagd door de voormalige thesisbegeleider van de masteropleiding die ze tussen 2017 en 2019 volgde bij Wageningen Universiteit & Research (WUR). Of ze in was voor een promotieonderzoek. Daar hoefde ze niet heel lang over na te denken.

“Ik wil graag verdiepend onderzoek doen hoe emoties over de landbouwtransitie een plek kunnen krijgen in het groene onderwijs.” Volgens Eline ervaart het groene onderwijs moeite met lesgeven over de landbouwtransitie en alternatieve landbouwmethodes. “In de gesprekken hierover met collega’s en vakgenoten voeren emoties vaak de boventoon. Er is weerstand, angst en onbegrip.”

Gedeelde zorgen over leefomgeving, financiering en toekomstperspectief

Deze emoties leven zowel in de gangbare landbouw als in de biodynamische landbouw. “Bij ons in Dronten leeft vooral de ecologische angst dat de natuurlijke leefomgeving op instorten staat. En dat deze vorm van landbouw weinig financiering krijgt, wat het lastig maakt om je in de markt te vestigen. Terwijl de angst bij de gangbare landbouw, maar dat moet ik onderzoeken, vooral is wat de transitie betekent voor het toekomstperspectief van boeren. Ik wil docenten helpen met al deze emoties te leren omgaan.”

Goed voor de onderwijskwaliteit

Voor haar promotieonderzoek vroeg Eline een beurs aan bij de NWO. En met succes. Ze mag nu de helft van haar onderwijslestijd mag gaan besteden aan praktijkgericht promotieonderzoek bij de WUR. Binnenkort gaat ze gesprekken inplannen met docenten van drie groene hogescholen en drie mbo-instellingen. Tijdens haar onderzoek blijft ze ook bewust lesgeven. “Zo kan ik de resultaten van mijn onderzoek direct toepassen in mijn lespraktijk.”
Dit is een belangrijke reden waarom de NWO jaarlijks promotiebeurzen toewijst. Als leraren onderzoekservaring opdoen is dat goed voor de kwaliteit van het onderwijs en versterkt het de aansluiting tussen universiteiten en scholen. Naast Eline ontvangen dit jaar nog 23 andere leraren een promotiebeurs. Hiermee is een bedrag gemoeid van in totaal 4,9 miljoen euro. Het ministerie van OCW stelt dit geld beschikbaar.

Lees ook het interview met Eline op Aeres.nl onder de titel ‘Eline is docente met een missie’.

Eline Schothorst ontvangt NWO promotiebeurs voor leraren 2024 foto