Eline Schothorst over werken bij Aeres

Met haar 27 jaar is Eline Schothorst de jongste docente bij Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Desondanks weet deze Groene Veranderaar goed wat ze wil en geeft ze vol overtuiging natuurgerichte landbouwvakken aan toekomstige biologisch-dynamische boeren. 

Ondanks haar Nederlandse ouders groeide Eline hier niet op. “Ik ben geboren in Brazilië, waar mijn vader destijds voor Shell werkte. Later verhuisden we als gezin nog naar Engeland en België. Het grootste deel van mijn jeugd bracht ik door in Gent.” Bij Wageningen Universiteit studeerde Eline bos- en natuurbeheer. “Ik was zelf een hele enthousiaste studente. Ik vond leren leuk en was altijd geïnteresseerd in de keuze voor de lesstof. Waarom juist die kennis en geen andere informatie? Bij de WUR zat ik in onderwijscommissies om vakken te beoordelen. In mijn tweede studiejaar gaf ik andere studenten bijles in wiskunde. In die zin heb ik altijd een sterke affiniteit gehad met onderwijs.”

‘Iedereen begrijpt de natuur weer anders’

In haar vakgebied heeft Eline fascinatie voor de positie van de mens in de natuur. “In Nederland groeien we op met de gedachte: landbouw is cultuur, omdat wij dat er als mens in hebben gelegd. Alles waar we als mens niet aankomen, noemen we natuur. Maar op heel veel plekken in de wereld bestaat dat onderscheid helemaal niet. Daar is een landbouwperceel ook natuur. Dezelfde natuurlijke processen die een koolplant laten groeien, zorgen ook voor klaprozen in bermen.” De verschillen zijn groot. Eline vertelt van ontbossingen in Brazilië, waar schijnbaar ‘nutteloze’ natuur plaatsmaakt voor wereldwijde sojateelt. “Iedereen begrijpt de natuur weer anders. Ik zeg altijd: met hoe meer verschillende culturen je in aanraking komt, hoe beter je begrip van natuurervaring wordt.”

“Hoe mooi is het om natuurlessen te geven aan jonge ondernemers die de groene veranderaars van de natuurinclusieve landbouw worden?”

Eline Schothorst, Docent Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Eline Schothorst over werken bij Aeres

Groene veranderaars

Eline kiest er bewust niet voor om Braziliaanse boeren op andere gedachten te brengen. “Wij kopen de soja in die in Brazilië geteeld wordt of de palmolie die in Indonesië voor ontbossing zorgt. De enige manier om dit te veranderen, is voor andere landbouwpraktijken te kiezen. Toen ik deze vacature in Dronten las, werd ik gelijk enthousiast. Hoe mooi is het om natuurlessen te geven aan jonge ondernemers die hier in Nederland de groene veranderaars van de natuurinclusieve landbouw worden?”

Goed ingewerkt

Bij Aeres MBO Dronten Warmonderhof maakt Eline deel uit van een klein docententeam. “De onderlinge gemeenschap hier spreekt mij erg aan. De mensen zijn open, gezellig en nuchter.” En de begeleiding is goed. “Er is een vangnet en dat is heel prettig.” Voor haar eerste les was ze best zenuwachtig. “Van tevoren had ik mijn les natuurlijk goed uitgedacht. Als je de lesinhoud kent en passie voor je vak hebt, gaat de rest eigenlijk vanzelf.” Eline vindt het een pluspunt dat ze nog zo jong is. “Ik ben met heel veel energie en passie met mijn vak bezig en ik merk aan de studenten dat ze dat leuk vinden.”

Wil jij net als Eline ook lesgeven aan groene veranderaars? Bekijk hier onze vacatures. Op alle opleidingsniveaus zijn er mogelijkheden.