Practor kringlooplandbouw Aeres MBO

Ruud Hendriks wordt practor kringlooplandbouw

Date

Nu zijn benoeming als practor kringlooplandbouw bij Aeres MBO bekend is, krijgt Ruud Hendriks al telefoontjes van mensen die hem willen spreken. “Ik ben al jaren betrokken bij kringlooplandbouw, maar nu ik practor word valt dat kennelijk meer op.”

Vanuit zijn standplaats Dronten gaat Ruud per 1 augustus drie dagen per week leiding geven aan het practoraat en blijft hij twee dagen actief als senior docent bodemvruchtbaarheid en circulaire landbouw bij Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Sinds 1991 is Ruud verbonden aan deze biologische-dynamische opleiding, waar hij de laatste tien jaar ook teamleider was. Daar stopt hij straks mee. "Alle jaren dat ik teamleider was, bleef ik vanuit persoonlijke interesse ontwikkelingen in de circulaire landbouw volgen, zoals het in beeld brengen van productstromen in de landbouw en de mineralenbalans in de bodem. Als docent houd ik me ook bezig met kringlopen en energie in de landbouw."

Transitie

Kringlooplandbouw is het eerste practoraat van Aeres MBO en daarmee een primeur. Toen de vacature voor practor voorbij kwam, was Ruud direct enthousiast. "Ik vind het heel uitdagend om voor en met boeren en docenten, die de transitie naar kringlooplandbouw willen maken, zowel een langetermijnvisie als korte termijn mogelijkheden te gaan ontwikkelen." Als practor werkt hij niet alleen. "De komende tijd ga ik een groep docentonderzoekers aantrekken die me concreet gaan helpen met praktijkgericht onderzoek, te beginnen voor vee en teelt in Barneveld en Emmeloord." Het practoraat richt zich mede op het vinden van verbindingen tussen 'gangbare' en bio(dynamische) landbouw. Met de onderzoeksresultaten maken Ruud en zijn team een vertaalslag naar mogelijkheden voor (toekomstige) ondernemers in de agrofoodsector. Zijn er ook al voorbeelden? "Zeker, we hoeven niet bij nul te beginnen. Ik woon zelf in Groningen en de Food Factory Westerkwartier in mijn gemeente vind ik een voorbeeld van een mooi kringloopinitiatief."

Klik hier voor een eerder verschenen artikel over practoraten bij Aeres MBO.