Nederlandse pluimvee-expertise naar Vietnam

Onderzoeker dr. Jasper Heerkens van Aeres Hogeschool Dronten en pluimvee-experts van Universiteit Utrecht adviseren en begeleiden in Vietnam een pluimveehouder bij het bouwen van een stal met scharrelhuisvesting voor leghennen. Het projectteam is een gezamenlijk initiatief van Aeres met Humane Society International (HSI). Deze internationale organisatie zet zich in voor meer dierenwelzijn, een belangrijk onderdeel in het onderwijsprogramma van Aeres.
 
De Nederlandse experts bezochten in het voorjaar van 2018 de provincie Tiền Giang in het zuiden van Vietnam om daar de lokale situatie te beoordelen. Het team sprak met overheden over de aspecten van omschakeling naar scharrelhuisvesting. Jasper Heerkens is docent en onderzoeker bij het lectoraat Precisievoeding en duurzame pluimveehouderij van Aeres Hogeschool Dronten. In dit lectoraat werken studenten, docenten en onderzoekers samen met ondernemingen en kennisinstellingen aan het ontwikkelen van kennis over precisievoeding en het toepasbaar maken hiervan voor de dagelijkse praktijk. 
 

Welzijn en huisvesting van pluimvee

Het optimaal voeden van pluimvee en het duurzaam gebruik van grondstoffen spelen een belangrijke rol in het belang van dieren, gezondheid, welzijn en het milieu. Heerkens deed promotieonderzoek naar leghennen in het volièresysteem en werkte als pluimveespecialist bij een internationale stalinrichter. Zijn specialiteit ligt bij gedrag, welzijn en huisvesting van pluimvee. In het projectteam is hij verantwoordelijk voor de dierhuisvesting. In augustus reisde het team opnieuw af naar Vietnam, dit keer om een stalontwerp te presenteren. Daarbij werd de stand van zaken besproken en werd een onderzoek gepresenteerd naar de in Vietnam heersende vogelgriep.
 
Het Nederlandse team bestaat uit Jasper Heerkens, Universitair Hoofddocent Diergeneeskunde dr. Mieke Matthijs, onderzoeker Diergeneeskunde Dr. Elske de Haas en docent Diergeneeskunde Jan van Schip. Het Nederlandse expertteam geeft de Vietnamezen ook de komende jaren advies en training in biosecurity en management van scharrelkippen en gaat ondersteunen en evalueren bij de eerste productieronde.

Het projectteam is een gezamenlijk initiatief van Aeres met Humane Society International.