Leerlingen en studenten bieden de helpende hand

Aeres vindt het belangrijk dat leerlingen en studenten weten wat er leeft in de wereld om hen heen. In het onderwijs bevordert Aeres daarom de maatschappelijke deelname van leerlingen en studenten en levert zo een actieve bijdrage aan hun sociale ontwikkeling. Op die manier worden studenten en leerlingen niet alleen opgeleid tot vakkundige beroepsbeoefenaren, maar ook tot verantwoorde participatie in de maatschappij. 

Voor studenten van Aeres Hogeschool Dronten is deelnemen aan de introductieweek belangrijk. Een groot deel van hen maakt als ze gaan studeren de overstap van thuiswonen naar wonen in een studentenkamer of op de campus in Dronten. De introductieweek is daarom meer dan alleen de opening van een nieuw academisch jaar. Tijdens de activiteiten die worden georganiseerd leren de studenten elkaar en Dronten beter kennen. Elk jaar voeren de studenten actie voor een goed doel. In 2018 was dat de Stichting Langs de Zijlijn, die aandacht vraagt voor kinderen van wie een ouder wordt getroffen door kanker.

Biggenmarkt 

Bij een van de activiteiten, de zogenaamde Biggenmarkt, werden studenten 'geveild' om klusjes uit te voeren. De opbrengst, bijna 14 duizend euro, was voor Stichting Langs de Zijlijn. De biggen die op de Biggenmarkt in het Stadscentrum SuyderSee per opbod werden verkocht werden ingezet bij agrarische werkzaamheden, schilderklussen, tuinwerkzaamheden en – natuurlijk - het opruimen van studentenhuizen. Een mooi voorbeeld van een introductieweek met een maatschappelijk tintje.

Kerstfeest voor ouderen

De 15-jarige Lucas van Engelenhoven en de 16-jarige Tycho Berkenbosch, (oud-)leerlingen van Aeres VMBO Ede, schrokken toen ze hoorden dat een miljoen ouderen met de kerstdagen eenzaam zijn. Samen kwamen ze op het idee om er iets aan te doen. Na drie weken hard werken en veel geregel hadden ze het voor elkaar: een gezellige kerstbijeenkomst voor ouderen. Een avond die van start ging met een potje bingo en eindigde met gourmetten.

Gedicht op een servet

Tycho en Lucas kregen zoveel bijval voor hun plan dat ze een hele serie sponsoren wisten te overtuigen om een bijdrage te leveren. Naast lokale Edese ondernemers als slager Ter Stege, bakker Bart Stadspoort, de Edese Drankenhandel, Rode Peper en Basilicum, de Scheveningse Zeevishandel Roosendaal en Buitenhuis Groente en Fruit was ook hun eigen school een van die sponsoren. De ouderen vonden de avond geweldig. Eén van hen schreef voor de heren een gedicht op een servet. Het initiatief haalde zelfs NOS-stories op Instagram.

Challenge Up

Leerlingen van Aeres VMBO Lelystad staken op donderdag 21 december een stuk verderop in de polder de handen uit de mouwen. Zij deden dat op allerlei verschillende plekken, om waar nodig een helpende hand te bieden. Aeres kreeg bij de organisatie van deze dag hulp van Challenge Up, een project dat jongeren in beweging wil krijgen voor sociale en maatschappelijke doelen.

Omdat het nodig was

In wijkcentrum De Buurtkamer in Lelystad speelden de leerlingen een spelletje met bezoekers en bij de Flevolandse theatervereniging JTL werden kostuums gestreken. In het Huis voor Taal werden mensen geholpen met lezen en schrijven en bij een bewoner van Lelystad werden in een woonwijk de coniferen gesnoeid. Gewoon omdat het nodig was, en omdat de bewoner het zelf niet meer kon.

Onder schooltijd natuurlijk 

Ook de leerlingen van Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord lieten zien dat ze uit het goede hout gesneden zijn. In Tollebeek, een dorpje tussen Urk en Emmeloord staken de praktijkkanjers op 13 december de handen stevig uit de mouwen. In samenwerking met de gemeente Noordoostpolder werd de hele dag geholpen met het aanplanten van bomen. Voor leerling Jeldert Oenema was alleen het planten van nieuwe bomen niet voldoende. Jeldert plaatste op Facebook een foto van een mol die hij ving. Zijn commentaar: ‘Wij van Aeres Akkerbouw zorgen ervoor dat de grasmat onbeschadigd blijft, onder schooltijd natuurlijk.’