Dag van de Gezonde Schoolkantine PRO header

Het roer is om in de schoolkantine van Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord

Date

Het gezonder en duurzamer maken van de schoolkantine. Met dat doel vindt ieder jaar op de derde donderdag in maart de Dag van de Gezonde Schoolkantine plaats. Peter Stobbe vertelt hoe hij bij Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord het roer in de schoolkantine omgooide. "Het is een win-winsituatie."

"Het loopje naar de Jumbo is er uit"

Tot zes jaar geleden waren saucijzenbroodjes, frikadelbroodjes en broodjes kroket nog de meest verkochte snacks in de kantine. Dat veranderde toen Peter Stobbe in 2018 als lesinstructeur horeca/koken bij de school voor praktijkonderwijs in Emmeloord kwam werken. Sindsdien schotelen hij en zijn collega Dirk van der Heijden leerlingen uitsluitend nog verse gerechten voor, zonder pakjes. “Dat heeft een wenperiode gehad, maar het werkt. En het loopje naar de Jumbo is uit.”

Snijtechnieken

Voordat Peter lesinstructeur werd, werkte hij in de horeca. Nu brengt hij leerlingen zijn kookkunsten bij en leert hen verschillende snijtechnieken. “Bij verse gerechten komt altijd veel snijwerk kijken. Leerlingen beginnen hier in de eerste klas al mee. Als ze verder willen in het horecavak moeten ze een examen doen in snijtechnieken.”

Fruitbakjes

Altijd gezellig

Iedere maandag staat er voor alle 157 leerlingen een gezonde lunch klaar. Het voorbereidende werk doen de leerlingen in de eerste twee lesblokken van de dag. Peter: “Leerlingen zijn eraan gewend dat ze op maandag geen brood hoeven mee te nemen.” Iedere dinsdag koken leerlingen eigengemaakte soep. Op donderdag maken ze vers geperste smoothies met gezond belegde wraps. En op vrijdag ontbijten alle leerlingen met elkaar op school. Iedere dag is er verse melk en karnemelk bij de lunch en ligt er in de pauzes handfruit, zolang de voorraad strekt. “Het is altijd gezellig in de kantine. Leerlingen praten met elkaar en kijken bijna niet op hun telefoon.”

Jeugdeducatiefonds

Voor al dit gezonde eten hoeven de leerlingen niets te betalen. “Onze school ontvangt een subsidie vanuit het Jeugdeducatiefonds. Sommige leerlingen leven in een thuissituatie waar ouders niet werken en het financieel zwaar is. Onze leerlingen komen op school niks te kort. Zonder trek zitten ze een stukje gemotiveerder in de lessen. Ik vind het mooi dat we dit mogelijk kunnen maken. Het is een win-winsituatie.”

Menukaart van de Gezonde Schoolkantine

De menukaart van de school voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van de Gezonde Schoolkantine. Dit ondersteuningsprogramma van het Voedingscentrum voor het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt scholen handvatten voor het opzetten van een gezondere schoolkantine om hun eetomgeving gezonder te maken.

Dag van de Gezonde Schoolkantine PRO