Welzijn diensthonden NATO

Welzijn diensthonden op de NATO onderwijsagenda

Date

Dat dieren een belangrijke rol kunnen spelen in de levens van individuele mensen is bekend. In de literatuur is al veel beschreven over de mens-dier band in het algemeen, en in de zorg in het bijzonder. Over de band tussen geleider en diensthond en de effecten op het welzijn van de hond is veel minder bekend. Als het aan welzijnsdeskundige Kathalijne Visser ligt komt daar snel verandering in.

Op uitnodiging van de Koninklijke Luchtmacht, Expertise Centrum Diensthonden (CEC-D), verzorgde Kathalijne onlangs met haar collega Sandra Haven-Pross een presentatie voor het NATO military working dog expert panel in Amsterdam. De hondengeleiders, beleidsmakers en andere deskundigen van dit internationale panel werken professioneel met militaire werkhonden, zoals beveiligingshonden en speurhonden.

Eigen voorschriften

Landen binnen de NATO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) hanteren eigen voorschriften als het gaat om het welzijn van diensthonden. Internationaal is hierover namelijk weinig vastgelegd. In Amsterdam merkte Kathalijne dat de behoefte aan onderzoek groot is. “Experts uit verschillende landen wilden meer weten over de juiste voeding voor diensthonden, informeerden naar beproefde trainingsmethodes en hoe de hond goed te monitoren is. Ook leeft de vraag hoe diensthonden mentaal het beste kunnen worden voorbereid op situaties die erg stressvol kunnen zijn, zoals in oorlogsgebieden.”

Subtiele signalen oppikken

Bij Aeres Hogeschool Dronten geeft Kathalijne leiding aan het lectoraat Human-Animal Interactions. Hier vindt onderzoek plaats naar de effecten van de interactie tussen mens en dier, om daarmee het welzijn van dieren te waarborgen. In het lectoraat spelen honden en paarden de hoofdrol.
Vanuit haar eigen expertise ging Kathalijne in haar presentatie dieper in op de band tussen geleider en hond. “Een geleider moet aan de hond kunnen zien hoe spannend een handeling is en bij welke aanwijzingen steun of reactie vereist is. Het gaat vaak om heel subtiele signalen. Een vaste geleider zal die signalen beter oppikken. En een hond die zijn geleider goed kent, zal nog beter zijn best voor hem of haar doen.” 

 

Een geleider moet aan de hond kunnen zien hoe spannend een handeling is en bij welke aanwijzingen steun of reactie vereist is.

Kathalijne Visser, Lector Human-Animal Interactions bij Aeres Hogeschool.

Maatschappelijk draagvlak

Met betrekking tot de training en voeding van honden maakte Kathalijne de vergelijking met humane atleten. Om fysiek en mentaal zware prestaties te kunnen leveren, volgen humane sporters een strak voedings- en trainingsschema. “Voor honden die op de toppen van hun kunnen moeten presteren geldt hetzelfde.”
In haar presentatie stipte de welzijnsdeskundige bovendien het maatschappelijk draagvlak voor diensthonden aan. “In ons land weten weinig mensen wat militaire diensthonden doen of staan daar niet altijd bij stil.” Haar inschatting is dat er vanuit de samenleving vaker kritische vragen zullen komen over de inzet van diensthonden. Haar advies aan het internationale panel? “Wees transparant over de dingen die je doet en deel je kennis.”

Subsidieaanvraag

Aan dat laatste punt willen Kathalijne en haar onderzoeksteam graag meewerken. Onlangs dienden ze daarom een subsidieaanvraag in om onder andere samen met de Koninklijke Luchtmacht onderzoek te doen naar een optimale voorbereiding van de diensthond. Over een halfjaar wordt bekend of Aeres Hogeschool Dronten de subsidie krijgt toegekend.

Welzijn diensthonden foto2