De RIF-subsidie ‘Melkvee & Business’ heeft als doel veehouderijstudenten in het mbo beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Dit gebeurt onder meer door onderwijsvernieuwing en het ontwikkelen van nieuwe keuzedelen. In een recent interview in Nieuwe Oogst vertellen Leny van Veen (teamleider Veehouderij) en Sjaak Vels (docent Veehouderij en biologisch melkveehouder) van Aeres MBO Barneveld hoe hun school dit aanpakt.
De veehouderijstudenten hebben op de campus van Barneveld een eigen gebouw, dat onlangs volledig is gerenoveerd. Het is zelfs het eerste bestaande schoolgebouw van Aeres dat volledig gasloos is gemaakt. Leny: “Hier worden studenten omringd door dieren die hen na aan het hart liggen.” Ze wijst naar de muren met grote foto’s van trekkers, koeien, schapen, geiten, kalveren, varkens en kippen.
Onderwijs geworteld in de beroepspraktijk
Bij Aeres MBO Barneveld volgen zo’n driehonderd studenten beroepsgerichte opleidingen in de richtingen melkvee, pluimvee en varkens. Studenten uit het hele land komen naar Barneveld, waar ze opleidingen op mbo-niveau 2, 3 en 4 kunnen volgen, zowel in de bol (leren en stage) als in de bbl (werken en leren). Dat laatste is volgens Leny best bijzonder. “Niet iedere veehouderijopleider in ons land biedt de bbl-opleiding aan, omdat deze variant best lastig is te realiseren. Het onderwijs in Barneveld is geworteld in de beroepspraktijk. Onze school steekt veel energie in het aantrekken van experts uit de sector die hun actuele kennis met ons willen delen.”
Van alle richtingen is pluimvee het nadrukkelijkst vertegenwoordigd in Barneveld. Op de campus is het Poultry Expertise Centre gevestigd, een internationaal kennis- en trainingscentrum van en voor de pluimveesector. Voor varkens en melkvee werkt de school samen met innovatieve bedrijven die excursiewaardig zijn en de diversiteit binnen de sector laten zien, van gangbaar tot biologisch.