Dutch Food Week 2022 header

Leerlingen Aeres VMBO Nijkerk ontwikkelen 3D-geprinte gerechten voor mensen met een slikprobleem

Date

Ontwikkel een hoofdgerecht van fraai 3D-geprinte gerechten voor mensen met een slikprobleem. In aanloop naar Dutch Food Week gaan zestien vierdejaars leerlingen van Aeres VMBO Nijkerk die uitdaging aan. Op woensdagmiddag 5 oktober presenteren zij hun gerechten voor een jury in zorginstelling De Pol in Nijkerk.

Printen maar en eet smakelijk!

Samen met hun voedingsdocent Mark Reurink bezochten de vmbo’ers eind augustus de Nijkerkse zorginstelling en spraken daar met de kok. Om de leerlingen een idee te geven hoe het is om een slikprobleem te hebben, vroeg hij ze een marshmallow in hun mond te plakken en vervolgens een glas water leeg te drinken. Na deze bijzondere ervaring gaf de kok een toelichting op de opdracht. Naast een fijne, goed slikbare structuur moeten de te ontwikkelen gerechten voldoen aan de Schijf van Vijf.

Mark Reurink Aeres VMBO Nijkerk
Mark Reurink: "Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met deze opdracht en dat levert veel leerzame inzichten op."

Grondstoffen met een kleine footprint

Met al die informatie gingen de leerlingen terug naar school. Daar splitste de groep zich op in vier groepjes van vier leerlingen. In de afgelopen weken gingen groepjes tijdens de kooklessen aan de slag met de opdracht. De grondstoffen voor de slikbare gerechten komen onder andere uit de eigen pluktuin op school en van de lokale, biologische boerderij Het Witte Water uit Nijkerk. De verwerking van de gerechten gebeurt met een byFlow 3D food printer. De school schafte deze printer aan om de voedingslessen te verrijken met een stukje innovatie. In de printer gaat eetbare ‘inkt’ die in verschillende figuurtjes te printen is. Het oog wil namelijk ook wat.

DFW 2022 Nijkerk foodprint2
De 3D-geprinte gerechten zijn bijna te mooi om op te eten.  

Goed leren samenwerken

Mark vertelt dat hij op school werkt met de beproefde leermethode ‘Leren voor Duurzame Ontwikkeling’. Hij legt uit dat leerlingen zo veel mogelijk zelfstandig aan de slag gaan met opdrachten en vraagstukken zelf leren oplossen. Zijn rol als docent is vooral coachend. “Leerlingen ontdekken veel zelf en dat levert leerzame inzichten op.” Als voorbeeld noemt hij het pureren van groenten. Gepureerde groente is vaak te dun voor de food printer. Wat kunnen leerlingen dan doen om de substantie dikker te maken, zonder daarmee de voedingswaarde aan te tasten?“ De uitdaging in dit soort opdrachten ligt volgens hem in goed leren samenwerken en efficiënt met je tijd omgaan.
Op woensdagmiddag 5 oktober presenteren de groepjes leerlingen hun gerechten in zorginstelling De Pol, voor een jury van bewoners, de kok en een diëtist. Het best geslaagde gerecht wordt beloond met een mooie prijs.

DFW 2022 Nijkerk foodprint
Met liefde bereid voor bewoners van zorginstelling De Pol in Nijkerk. 

Aeres educatiepartner van Dutch Food Week

Aeres is voor het tweede achtereenvolgende jaar educatiepartner van Dutch Food Week. Het foodevent is een initiatief van Topsector Agri&Food en vertelt het verhaal van ons voedsel van grond tot mond. Dutch Food Week duurt van 8 t/m 15 oktober. Rondom deze week zijn er allerhande inspirerende evenementen waarbij ook het publiek van harte welkom is. Bekijk het volledige programma op de DFW-website.

DFW 2022 Nijkerk leerling