Studenten Aeres Hogeschool Dronten

Online open dagen in de lift

Date

Het open dagen seizoen draait op volle toeren. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zetten de onderwijslocaties van Aeres en Nordwin College hun deuren virtueel open. Wat komt er allemaal kijken bij digitale werving en zit er toekomst in online open dagen? We vragen het aan communicatiemanagers Inge Westerdijk en Gerie Tempelman. "We gaan professioneler om met informatie die relevant is voor open dagen."

In februari, maart en mei zijn er nog zes open dagen van Aeres Hogeschool. Inge: “Afgelopen najaar dachten we nog: misschien kunnen we in het voorjaar wel live. Voor de open dagen in februari en maart hebben die hoop wel een beetje opgegeven. We richten ons helemaal op online. Het scheelt dat andere hogescholen dat ook doen.” Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen zoekt de hogeschool wel naar mogelijkheden om kleinschalige ontmoetingen te faciliteren. “Veel studenten laten ons weten dat ze interesse hebben in een meeloopdag of een meet-and-greet. Die verzoeken houden we warm. We bieden mensen wel de mogelijkheid om online te schakelen met studenten.” Inge is manager Marketing en Communicatie bij Aeres Hogeschool.

‘Online kunnen scholen langer werven’

Bij een fysieke open dag werken scholen nadrukkelijk toe naar een piekmoment in de werving. Het voordeel van een online open dag is volgens Gerie Tempelman dat je die piekmomenten nu meer over het jaar kunt verspreiden. “Vanwege corona is de aanmelddatum voor het mbo verschoven van 1 april naar 1 mei. Dit betekent dat we langer kunnen werven. Met de communicatiecollega’s van Aeres MBO ga ik in gesprek hoe we die extra wervingstijd zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken.” Bij Aeres VMBO en Aeres MBO is Gerie manager Marketing en Communicatie.

Miniworkshops bij Aeres VMBO Almere

De omslag naar online open dagen is een zoektocht voor de onderwijslocaties in het (v)mbo. Gerie: “Via de MBO Raad heb ik regelmatig contact met communicatiecollega’s van andere scholen en ook zij worstelen met de aanpak van online open dagen. Je ziet dat iedereen op zijn eigen manier zoekt naar een laagdrempelige en vooral persoonlijke manier om in contact te komen met potentiële leerlingen en studenten. De locaties van Aeres VMBO en Aeres MBO doen dat met veel creativiteit en professionaliteit.”
Een leuk voorbeeld is het initiatief van Aeres VMBO Almere, waarbij onlangs ruim 180 groep 8-leerlingen van de basisschool op een bijzondere manier kennismaakten met de school. Docenten verzorgden online miniworkshops bloembollen binden en pindaslingers maken. Alle leerlingen die zich vooraf hadden aangemeld, kregen hoogstpersoonlijk een tasje met benodigde materialen thuisbezorgd.

Rondleiding door de Fryske vlogger

De mbo-locatie van Nordwin College in Leeuwarden (niveau 3&4 en Life Science) pakte de online open dag eind vorig jaar op geheel eigen wijze aan. De school schakelde hiervoor de ‘Fryske vlogger’ in. Deze Friestalige YouTuber maakte onder meer een filmpje waarin hij een rondleiding geeft door het schoolgebouw. Tijdens de online open dag waren er via Teams verschillende inhoudelijke voorlichtingsmomenten, waarbij iedere opleiding twee sessies verzorgde. Om genoeg interactie te krijgen, was er de mogelijkheid om vragen te stellen en hadden sommige docenten een quiz voorbereid.

‘Docenten vonden chatten in het begin helemaal niet fijn’

Interactie is volgens Inge de grootste uitdaging van online open dagen. “Hoe vervang je het gesprek met de docent in het lokaal?” De hogeschool lost dit op met een speciale online open dag-website met een live chatfunctie, diverse online Teams-meetings voor verschillende studies en zelfs live Teams-events en minilessen. Wie een kijkje wil nemen: zaterdag 6 februari zet de faculteit in Dronten haar deuren virtueel open. Vanaf 9.30 uur gaat de open dag-website live en is dan het hele weekend te bekijken. Op de website staan opleidingsvideo’s, video’s van studenten en van de praktijkfaciliteiten, een link voor een virtuele rondleiding door de school en krijgen mensen antwoord op veel gestelde vragen.
Inge: “Als studenten specifieke opleidingsvragen hebben, kunnen ze die via de chat aan docenten en studenten stellen. Chatten is laagdrempelig en anoniem, aankomende studenten komen niet met hun gezicht in beeld, maar het biedt wel mogelijkheid tot interactie. En dat maakt het juist nu tot een interessant medium.” De communicatiemanager vertelt dat docenten het chatten in het begin helemaal niet zo fijn vonden. “Jongeren stellen soms een vraag en wachten het antwoord van de docent niet af. Deze vorm van communicatie was voor iedereen even wennen.”

Grappige omslag

In de chatgroepen krijgen de hogeschooldocenten hulp van Inge’s communicatiecollega’s die op de achtergrond meekijken en waar nodig troubleshooten. Als iemand in de chat veel vragen heeft, volgt meestal een uitnodiging voor een een-op-een gesprek via Teams. “Laatst hoorde ik een docent in Wageningen zeggen dat hij het chatten eigenlijk hartstikke fijn vindt. Voorheen stond hij tijdens open dagen altijd bij een statafel, waar de gesprekjes soms best oppervlakkig waren. Nu spreekt hij vooral studenten die echt geïnteresseerd zijn en dat vind ik toch een grappige omslag. Met de online open dagen hebben we op deze manier aandacht voor oriënterende én verdiepende activiteiten.”

‘We gaan professioneler om met informatie die relevant is voor open dagen’

Ook een aantal onderwijslocaties van Aeres VMBO en Aeres MBO werken met speciale open dag-websites, zoals www.opendagvelp.nl of www.opendag-barneveld.nl. Ze gingen aan de slag met 360 graden video’s en digitale rondleidingen, zoals dit leuke voorbeeld van Aeres VMBO Lelystad. Gerie: “We gaan professioneler om met informatie die relevant is voor open dagen en bundelen die op de speciale websites. Gedurende het jaar kunnen scholen zo experimenteren met verschillende campagnemomenten. Vanuit de afdeling Marketing en Communicatie hebben we afgelopen najaar Webinargeek aangeschaft. Met deze tool kunnen de scholen professionele webinars geven. Verder hebben we geïnvesteerd in de mogelijkheid om een chatfunctie op de website te plaatsen. We experimenteren daar nu mee en leren snel!”

Drive Thru in Dronten

Voor studenten die zich oriënteren op een vervolgstudie zijn online open dagen erg efficiënt. Het bespaart ze een hoop reistijd. Daarnaast kunnen studenten gemakkelijk meerdere hogescholen online met elkaar vergelijken. Inge: “Als studenten echt geïnteresseerd zijn, willen ze natuurlijk wel de school en de faciliteiten zien. Onze docenten bedachten hiervoor een slim plan. Als alles meezit kunnen we binnenkort in Dronten een Drive Thru houden. We wachten nog op goedkeuring van de gemeente Dronten, maar als die akkoord gaat kunnen studenten vanuit hun auto de praktijkfaciliteiten van Aeres Farms bekijken. Voor nieuwe studenten die in Dronten gaan studeren zijn de praktijkfaciliteiten echt superbelangrijk. Natuurlijk maken we ook filmpjes, maar die kunnen niet op tegen hoe het in het echt is. We staan echt te popelen om weer kleine groepjes mensen op school te mogen ontvangen.”