Food Academy Nijkerk maakt werk van de foodsector

Date

De regio Nijkerk heeft relatief veel food- en foodgerelateerde bedrijven. Terwijl de werkgelegenheid in deze sector goed is, lukt het de bedrijven nauwelijks om aan gekwalificeerd personeel te komen. Om hier verandering in te brengen, begon drie jaar geleden Food Academy Nijkerk (FAN), een samenwerkingsverband tussen foodbedrijven, het mbo-onderwijs en de overheid.

Aeres MBO Nijkerk faciliteert de FAN-opleidingen Food Operator, Food Techniek en Food Logistiek. “Het was de uitdrukkelijke wens van werkgevers om de FAN-opleidingen aan te bieden in de directe omgeving van hun bedrijven”, aldus directeur Annette Vermaas. Omdat haar school zelf geen foodopleidingen aanbiedt, schakelde ze naast de Techniek Academie in Harderwijk ook Aeres MBO Ede in om samen een opleidingsplan te maken. Deze Aeres-locatie verzorgt zowel voltijd foodopleidingen als deeltijd (maatwerk)opleidingen voor foodbedrijven.

Toekomstbestendig foodcluster

Werknemers van foodbedrijven die de FAN-opleiding Food Operator (niveau 2/3) volgen, krijgen een dag in de week praktijk- en theorielessen van vakdocenten van Aeres MBO Ede. Op deze manier werkt Food Academy Nijkerk aan een toekomstbestendig foodcluster in de regio Nijkerk. Binnen het partnerschap staat een hybride leeromgeving centraal. Aeres MBO Ede is kind aan huis bij de foodbedrijven. Als er een specifieke opleidingsvraag komt, kan de beroepsopleider snel schakelen.

Jongeren werven

Naast het aantrekken van bestaand personeel van foodbedrijven en zij-instromers ontwikkelt de FAN een marketingcampagne voor jonge mbo’ers. Studenten werven voor foodopleidingen is een uitdaging. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar hebben niet altijd een goed beeld van de sector. Bedrijven zijn enthousiast over hun werk, maar hebben moeite dit aantrekkelijk zichtbaar te maken voor de jeugd. De FAN bedenkt plannen om hier verandering in te brengen en benadert bijvoorbeeld actief decanen van middelbare scholen om hen beter voor te lichten over de opleidingen en baankansen in de voedselproductie en –verwerking.

Vereniging

De aangesloten foodbedrijven richtten ook de Vereniging Food Academy Nijkerk op. Hiermee laten ze zien zich samen sterk te willen maken voor de belangen van de foodregio Nijkerk. Bedrijven trekken bijvoorbeeld gezamenlijk op om innovaties door te voeren in hun bedrijfstak. Ook kan het voor de vereniging aantrekkelijk worden in de toekomst gemeenschappelijk opgeleid personeel uit te wisselen. Werknemers van verschillende foodbedrijven volgen samen de opleiding en krijgen les in de diverse bedrijven. In de toekomst wil de vereniging een innovatiecentrum in Nijkerk realiseren waar groepen inspiratie kunnen opdoen in de foodsector, bijvoorbeeld door smaakvolle evenementen.

Wilt u meer weten over de Food Academy Nijkerk? Bekijk de website of neem contact op met Gert-Jan Koetsier (manager FAN) via gert-jan@foodacademynijkerk.nl