Aeres VMBO Nijkerk wint Impactprijs Groen Onderwijs 2020

Aeres VMBO Nijkerk wint Impactprijs Groen Onderwijs met meelworm snacks

Date

“Volgens de jury is het een relevant thema met aandacht voor voedseltransitie en voedselbewustzijn en er is verbinding gelegd met de herkomst van ons eten en het project heeft impact buiten de school.”

Met deze woorden feliciteerde demissionair landbouwminister Carola Schouten het team van Aeres VMBO Nijkerk met het winnen van de Impactprijs Groen Onderwijs 2020 in de categorie vmbo. De prijs bestaat uit een cheque van 2.500 euro. Dat gebeurde gisteren tijdens de Groenpact Manifestatie in het Nationaal Theater in Den Haag. Het thema van de manifestatie was ‘Jongeren aan zet’. De jury van de Impactprijs bestond uit Egbert Rozen (directeur branchevereniging VHG), Jorrit Kiewik (directeur Slow Food Network) en Martin Scholten (hoofdadviseur bij WUR).

‘Meelwormen zijn een goede vleesvervanger’

‘Ongewoon lekker’ heet het project van de leerlingen van de Aeres VMBO Nijkerk. Een goede titel, want in ons land is het eten van meelwormen nog best ongewoon. “Het klinkt misschien een beetje onsmakelijk om insecten op het menu te zetten, toch zijn meelwormen erg gezond voor ons. Ze bevatten onverzadigde vetten, ijzer, vitamines A, B2, D en in de huid van de meelworm zit chitine. Ze zijn daarmee een goede vleesvervanger, waardoor er minder dieren geslacht hoeven te worden,” zegt vmbo-leerling Frederique. Vlees is lekker en een bron van essentiële voedingsstoffen, maar het is allesbehalve duurzaam. In al bijna honderd landen vervangt men vlees voor insecten. Nederland kijkt hier nog een beetje raar tegenaan, maar als het aan de studenten van Aeres VMBO Nijkerk ligt, gaat dat snel veranderen.

Pizza’s, proteïnerepen, shakes en muffins

De leerlingen uit Nijkerk verwerkten meelwormen in recepten waarin de insecten niet meer waren te herkennen: pizza’s, proteïnerepen, shakes en muffins. De meelwormen kwamen van bio-boerderij Het Witte Water in Nijkerk waar ze zijn gekweekt op reststromen. Een korte keten dus. Tijdens de Dutch Food Week in oktober vorig jaar lieten de leerlingen muffins proeven aan winkelend publiek.

Demissionair landbouwminster Carola Schouten bij de Groenpact Manifestatie 2021
Carola Schouten, demissionair minister van LNV, maakte de winnaar bekend van de Impactprijs Groen Onderwijs 2020 in de categorie vmbo: Aeres VMBO Nijkerk.