Kadercursus Melkveehouderij

Aeres Kadercursus Melkveehouderij - In control met alle aspecten van het bedrijf

Date

Hoe kom je als (toekomstig) bedrijfsopvolger of (assistent) bedrijfsleider ‘in control’ met alle aspecten van het melkveebedrijf? Wie hier graag meer over wil weten, kan zich nu aanmelden voor de Aeres Kadercursus Melkveebedrijf.

In twee achtereenvolgende winterseizoenen (van oktober tot april) komt een groep van maximaal 24 cursisten een dag in de week naar het Agri Innovation Centre in Dronten. Dit is het leer- en onderzoeksbedrijf van Aeres. “Na de theoretische verdieping in het leslokaal lopen we zo de stal in om leerpunten op te doen in de praktijk. Die mix van theorie en praktijk is fantastisch.” Dat zegt Gert Roelofs. Hij is een van de vakdocenten van de deeltijd kadercursus. Bij Aeres Hogeschool Dronten geeft hij les in melkveevoeding en – management.

‘Een betere gesprekspartner worden’

Roelofs vertelt dat de cursisten die hij begeleidt over het algemeen jong zijn. “Op operationeel niveau willen ze meer leren en weten. Een ander leerdoel is vaak om op financieel en bedrijfsmatig vlak een betere gesprekspartner te worden om mee te kunnen praten over de toekomstige ontwikkeling van het melkveebedrijf.”
De onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen variëren van veevoeding, diergezondheid, financieel management tot bedrijfsmanagement. “Cursisten leren bijvoorbeeld klauwbekappen. Heel praktisch dus. We bespreken de analyse van gras- en maiskuil waarvoor iedereen een eigen grasmonster meeneemt. Sensortechniek en datamanagement komen ook aan bod, evenals insemineren en de problematiek van vruchtbaarheid. Voor de onderdelen insemineren en klauwverzorging, beiden gegeven door gediplomeerde praktijkopleiders, ontvangen de deelnemers een apart certificaat,” licht Roelofs toe.

Werkverdeling ziekenhuis/boerderij

Carla van Valkenburg volgt de kadercursus. “Ik ben verpleegkundige van beroep. Mijn ouders hebben een melkveebedrijf waar ik geregeld ben als ik niet in het ziekenhuis aan het werk ben. Ook melk ik bij een aantal boeren in de buurt. Ik zou graag de werkverdeling ziekenhuis/boerderij wat willen veranderen, meer op de boerderij. Ik heb geen agrarische opleiding gedaan, daarom ben ik gestart met de Kadercursus Melkveehouderij. Het leuke aan onze cursusgroep is dat de deelnemers uit heel Nederland komen. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken, de een heeft een gangbaar bedrijf de andere een biologisch. Je leert veel van en met elkaar!’’

Meer leren over de bedrijfseconomische kant van het bedrijf

De ervaring van Sjoerd Ynze Sterkenburgh is dat hij erg prettig vindt om in een groep te zitten met allemaal jonge geïnteresseerde veehouders. “Dat maakt dat je, samen met de docenten, leuke gesprekken en discussies met elkaar hebt over actuele thema’s. We leren zo niet alleen veel met elkaar, maar ook ván elkaar.” Het onderdeel economie spreekt hem erg aan. “Ik vind het heel interessant om meer te leren over de bedrijfseconomische kanten van een bedrijf. Hoe voer je een bedrijfseconomische analyse uit. Wat zijn de technische en economische kengetallen van het primaire bedrijf.”

Continuïteit

Om in control te zijn, moet je overzicht hebben. Dat geldt zeker op een melkveebedrijf waar tegelijkertijd leiding wordt gegeven aan drie bedrijven: een ruwvoerteeltbedrijf, een jongvee-opfokbedrijf en een melkproductiebedrijf. Roelofs: “Voor de continuïteit van het melkveebedrijf is alles even belangrijk: de zorg voor de individuele koe, het functioneren van de veestapel als geheel en het behalen van financiële resultaten om ontwikkelingen in het bedrijf door te kunnen voeren. Al die aspecten komen aan bod tijdens de kadercursus.”

Meer weten of aanmelden?

Naast (toekomstig) bedrijfsopvolgers en (assistent) bedrijfsleiders is de kadercursus ook interessant voor bedrijfsbezoekers in dienst van een veevoederleverancier en partners van boeren die willen meehelpen bij de verdere ontwikkeling van het melkveebedrijf. Klik op de link voor alle informatie over de Kadercursus Melkveehouderij. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Frank Post via e-mailadres f.post@aeres.nl.

 

Voor de continuïteit van het melkveebedrijf is alles even belangrijk: de zorg voor de individuele koe, het functioneren van de veestapel als geheel en het behalen van financiële resultaten om ontwikkelingen in het bedrijf door te kunnen voeren. Al die aspecten komen aan bod tijdens de kadercursus.

Gert Roelofs, Docent Melkveevoeding en - management bij Aeres Hogeschool Dronten

Gert Roelofs docent Kadercursus Melkveehouderij