Poultry Expertise Centre

Larvenkweek als circulair eiwitproduct voor kippen

Date

Bij het Poultry Expertise Centre in Barneveld werkt Aeres samen met bedrijven en overheid aan de innovatie van de pluimveesector. Een van de nieuwste ontwikkelingen is circulaire eiwitproductie via larvenkweekunits. Onlangs zijn er twee verschillende type units geplaatst die begin 2021 in bedrijf gaan.

Eltjo Bethlehem is businessmanager bij het Poultry Expertise Centre (PEC). Hij legt uit dat duurzaamheid in de pluimveehouderij steeds belangrijker wordt. “Al decennialang is soja een belangrijk ingrediënt in de voeding van pluimvee. Soja is een eiwitbron die vooral wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika. Dit is veel minder duurzaam dan lokaal of regionaal geproduceerde grondstoffen.”

Tot vierduizend kilo larven per dag
Het PEC en Aeres maken gebruik van het Poultry Innovation Lab. Dit lab beschikt over duizend leghennen en duizend vleeskuikens en leidt ondernemers en medewerkers op die werkzaam zijn in de (inter)nationale pluimveesector. Voor innovaties is het expertisecentrum afhankelijk van bedrijven die hun kennis willen delen met het onderwijs. De Nederlandse bedrijven Amusca B.V. en VDL (Jansen Poultry Equipment) hebben de technologie in huis om op een circulaire manier insectenlarven te produceren die de basis vormen voor onder meer diervoeding en biochemicaliën (o.a. voor de productie van verf). De bedrijven plaatsten twee verschillende units (zie filmpje) en zijn ook verantwoordelijk voor het hele productieproces. Er is een mobiele unit van Amusca die buiten op het terrein staat. De tweede unit van Jansen Poultry Equipment staat in een geconditioneerde binnenruimte in het Poultry Innovation Lab, dat speciaal hiervoor is uitgebreid. De units volgen in principe hetzelfde procedé en kunnen periodiek duizend tot vierduizend kilo larven produceren. Eltjo: “Beide systemen moet zichzelf in de praktijk gaan bewijzen op onder andere gemak en financiële haalbaarheid.”

‘Larven zijn welzijnsvriendelijk voor kippen’
Reststromen, zoals groenten, uit onder meer supermarkten vormen de grondstof voor de larven, die als levend voer naar de kippen gaan. De larven worden op dit moment vooral gebruikt als bijvoeding bij het bestaande voer. Pluimveehouders die gebruikmaken van een larvenkweekunit hoeven volgens de businessmanager minder bestaand voer in te kopen. “In combinatie met het gangbare voer krijgen de kippen met de larven een hele gevarieerde maaltijd. Larven zijn in die zin ook welzijnsvriendelijk, omdat het eten ervan de kippen bezighoudt. Van nature eten kippen al eiwitrijk voedsel, zoals larven en insecten. Dat maakt de pluimveesector bij uitstek geschikt om te experimenteren met deze nieuwe technologie.”

Larvenkweek  Larvenkweek2 Foto: IV-groep