Eltjo Bethlehem is businessmanager bij het Poultry Expertise Centre (PEC). Hij legt uit dat duurzaamheid in de pluimveehouderij steeds belangrijker wordt. “Al decennialang is soja een belangrijk ingrediënt in de voeding van pluimvee. Soja is een eiwitbron die vooral wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika. Dit is veel minder duurzaam dan lokaal of regionaal geproduceerde grondstoffen.”
Tot vierduizend kilo
larven per dag
Het PEC en Aeres maken gebruik van het Poultry Innovation Lab. Dit lab beschikt
over duizend leghennen en duizend vleeskuikens en leidt ondernemers en
medewerkers op die werkzaam zijn in de (inter)nationale pluimveesector. Voor
innovaties is het expertisecentrum afhankelijk van bedrijven die hun kennis
willen delen met het onderwijs. De Nederlandse bedrijven Amusca B.V. en VDL (Jansen
Poultry Equipment) hebben de technologie in huis om op een circulaire manier
insectenlarven te produceren die de basis vormen voor onder meer diervoeding en
biochemicaliën (o.a. voor de productie van verf). De bedrijven plaatsten twee
verschillende units (zie filmpje) en zijn ook verantwoordelijk voor het hele productieproces.
Er is een mobiele unit van Amusca die buiten op het terrein staat. De tweede
unit van Jansen Poultry Equipment staat in een geconditioneerde binnenruimte in
het Poultry Innovation Lab, dat speciaal hiervoor is uitgebreid. De units volgen
in principe hetzelfde procedé en kunnen periodiek duizend tot vierduizend kilo
larven produceren. Eltjo: “Beide systemen moet zichzelf in de praktijk gaan
bewijzen op onder andere gemak en financiële haalbaarheid.”
‘Larven zijn
welzijnsvriendelijk voor kippen’
Reststromen, zoals groenten, uit onder meer supermarkten vormen de
grondstof voor de larven, die als levend voer naar de kippen gaan. De larven
worden op dit moment vooral gebruikt als bijvoeding bij het bestaande voer.
Pluimveehouders die gebruikmaken van een larvenkweekunit hoeven volgens de
businessmanager minder bestaand voer in te kopen. “In combinatie met het
gangbare voer krijgen de kippen met de larven een hele gevarieerde maaltijd.
Larven zijn in die zin ook welzijnsvriendelijk, omdat het eten ervan de kippen
bezighoudt. Van nature eten kippen al eiwitrijk voedsel, zoals larven en
insecten. Dat maakt de pluimveesector bij uitstek geschikt om te experimenteren
met deze nieuwe technologie.”
Foto: IV-groep