Gras

Aeres en InvesTree werken samen aan BomenCampus

Date

Een maatwerk bedrijfsopleiding waarbij zij-instromers in twee jaar tijd het diploma kunnen halen voor de mbo niveau 4 opleiding ‘Bomen in stedelijk gebied’. Met dat doel ondertekenden Aeres en InvesTree vorige week een samenwerkingsovereenkomst voor de BomenCampus. De eerste groep studenten start naar verwachting in augustus 2021.

Bomen in stedelijke gebieden zorgen voor verkoeling en schaduw, de beperken geluidsoverlast en zijn ook nog eens mooi om te zien. Alle bomen, maar zeker die in stedelijk gebied, hebben onderhoud nodig. Op tijd snoeien dus en zo nodig kappen. Het monitoren en onderhouden van deze bomen is een specialisme waar InvesTree veel kennis van heeft. 

Tekort aan goed opgeleide adviseurs

Rik Meerema is teamleider bij Aeres MBO Almere. Hij vertelt dat InvesTree al een tijdje op zoek was naar een onderwijspartner. “Er is op dit moment een tekort aan goed opgeleide adviseurs die boominspecties kunnen uitvoeren. Omdat het verzorgen van een opleiding complex is, wil InvesTree dit graag onderbrengen bij een erkende opleider. Onze gesprekken verliepen goed en we zien de samenwerking met veel vertrouwen tegemoet.”

Zij-instromers met passie voor bomen

InvesTree neemt de studentenwerving en de praktijkwerkplekken zijn rekening. Rik vertelt dat zij-instromers bijvoorbeeld uit de bankenwereld en het verzekeringswezen komen. “Het zijn goed opgeleide mensen met een passie voor bomen, die een switch in hun carrière willen maken. Bij Aeres MBO Almere volgen ze een deeltijdopleiding. Die begint met een intensief lestraject van een aantal maanden waarin de boomgerichte lesstof uit de hoveniersopleiding uitgebreid aan bod komt. Het vervolg van de opleiding volgen de studenten in de praktijk, waar ze een arbeidsovereenkomst hebben bij bijvoorbeeld een gemeente, provincie of adviesbureau. Tijdens de opleiding zijn er regelmatig terugkom momenten op school.”
Naast bomenkennis volgen de studenten ook de reguliere vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Rik: “We onderzoeken nog of we de opleiding ook als onbekostigde ‘derde leerweg’ kunnen aanbieden. In dat geval kunnen studenten zich aanmelden voor losse modules of certificaten en hoeven ze geen complete opleiding te volgen.”


Op de foto ondertekenen Leon Spek (directeur InvesTree) en Bastiaan Pellikaan (bestuursvoorzitter Aeres) de samenwerkingsovereenkomst voor de BomenCampus.