In februari van dit jaar startte de eerste groep van acht studenten met de bbl-opleiding Food Operator (mbo niveau 3). Het zijn allemaal werknemers van foodbedrijven die een dag in de week praktijk- en theorielessen krijgen van vakdocenten van Aeres MBO Ede. Deze onderwijslocatie is gespecialiseerd in voltijd foodopleidingen op niveau 3 en 4 (bol) en deeltijd (maatwerk)opleidingen voor foodbedrijven (bbl).
Opleidingsplan
Aeres MBO Nijkerk faciliteert de opleiding. Directeur Annette Vermaas legt uit dat het de uitdrukkelijke wens van de werkgevers was om de FAN-opleidingen aan te bieden in de directe omgeving van hun bedrijven. “Samen met de Techniek Academie in Harderwijk maakte Aeres MBO een opleidingsplan.” Aeres MBO Nijkerk biedt zelf geen foodopleidingen aan, maar Vermaas vertelt dat ze wel goede contacten heeft met Nijkerkse gemeentebestuurders en ondernemers. “Ton Spierings van Aeres MBO Ede kent als geen ander de inhoud van de foodopleidingen en hij is kind aan huis bij veel foodbedrijven. Samen werken we aan een partnerschap waarin een hybride leeromgeving centraal staat.”
Toekomstbestendig foodcluster
Food Academy Nijkerk wil een toekomstbestendig foodcluster in de regio Nijkerk realiseren. “Dat gebeurt door samen maatwerkopleidingen te maken. Als er een specifieke opleidingsvraag komt kunnen we snel schakelen,” vertelt Spierings, die teamleider mbo is. Als voorbeeld noemt hij de opleiding Nederlands die de FAN momenteel aanbiedt aan werknemers met een allochtone achtergrond die hun Nederlands willen verbeteren. “Voor werkgevers is het heel prettig dat de FAN ook deze opleiding verzorgt. Alles wat de FAN nodig heeft, kan Aeres bieden. Alle lessen zijn als e-learning modules beschikbaar en gaan ondanks de coronacrisis gewoon door.” Hij voegt er nog aan toe dat de FAN na de zomer van start gaat met een tweede groep studenten voor de opleiding Food Operator. “Dat wordt een volle klas van twaalf man en daarnaast begint er ook een nieuwe groep met lessen Nederlands.”
Fotobijschrift: Annette Vermaas (voorste rij links) met naast haar Ton Spierings en andere partners van de Food Academy Nijkerk.
Jongeren werven
Naast het aantrekken van bestaand personeel van foodbedrijven en zij-instromers ontwikkelt de FAN een marketingcampagne voor jonge mbo’ers. Studenten werven voor foodopleidingen is een uitdaging, weet de teamleider. “Jongeren tussen de 16 en 18 jaar hebben vaak geen beeld van de sector. Bedrijven zijn enthousiast over hun werk, maar hebben moeite dit aantrekkelijk zichtbaar te maken voor de jeugd. Samen bedenken we plannen om hier verandering in te brengen. We benaderen bijvoorbeeld actief decanen van middelbare scholen om hen beter voor te lichten over de opleidingen en baankansen in de voedselproductie en –verwerking.”
Vereniging
De aangesloten foodbedrijven richtten onlangs de Vereniging Food Academy Nijkerk op. Hiermee laten ze zien dat ze zich samen sterk willen maken voor de belangen van de foodregio Nijkerk. Bedrijven trekken bijvoorbeeld gezamenlijk op om innovaties door te voeren in hun bedrijfstak. Ook kan het voor de vereniging aantrekkelijk worden in de toekomst gemeenschappelijk opgeleid personeel uit te wisselen. Werknemers van verschillende foodbedrijven volgen samen de opleiding en krijgen les in de diverse bedrijven. In de toekomst wil de vereniging een innovatiecentrum in Nijkerk realiseren waar groepen inspiratie kunnen opdoen in de foodsector, bijvoorbeeld door smaakvolle evenementen. De FAN heeft sinds kort ook een manager in dienst in de persoon van Gert-Jan Koetsier.
Meer weten over de FAN? Kijk dan op www.foodacademynijkerk.nl of bekijk de LinkedIn pagina.