Rooimatberubberaar van Drontens studentenbedrijf wint innovatieprijs

Date

​​Je moet misschien even twee keer lezen wat er staat, maar de rooimatberubberaar van het studentenbedrijf uit Dronten heeft de Innovatieprijs van LTO Noord gewonnen. Met dit slimme stukje gereedschap trekken aardappeltelers in een handige beweging pvc-bekleding over een rooimat.

Stefan, Simon, Laurens, Maurice en Douwe zijn het brein achter de uitvinding. Alle vijf zitten ze in het derde jaar van hun opleiding Tuin- en akkerbouw van Aeres Hogeschool Dronten. Toen ze voor hun studentenbedrijf een product moesten bedenken, bood de vader van Douwe uitkomst. Hij gebruikte al jaren een zelfgemaakte rooimatberubberaar, die niet op de markt verkrijgbaar is.

IJzeren spijlen

Simon legt uit dat een rooimat bestaat uit ruim honderd ijzeren spijlen, met gemiddeld vier centimeter tussenruimte. "Die tussenruimte is bedoeld om het zand en modder van de gerooide aardappels af te voeren. Maar het nadeel is dat kleine aardappeltjes ook verdwijnen." Om de ruimte tussen de spijlen te verkleinen is er pvc-bekleding te koop die je op de rooimatten schroeft. Dat is volgens Simon een tijdrovende klus. "Met de rooimatberubberaar trek je de pvc-bekleding in één handige beweging over de rooimat."

Doorstart

Behalve een grotere oogst levert deze innovatie dus ook tijdwinst op voor de aardappelteler. Met de innovatieprijs winnen de studenten een bedrag van vijfduizend euro. "We overwegen nu serieus om een doorstart te maken. Het feit dat we deze prijs winnen, geeft wel aan dat de markt er behoefte aan heeft."