“Begin maart was ons advies aan internationale studenten en studenten die in het buitenland verbleven voor stage of studie om ter plaatse te blijven. De situatie leek toen nog veilig en overzichtelijk. In die week meldden zich wel een paar Canadese studenten die naar huis wilden. We zaten toen nog volledig in het onderwijsproces. Omdat Amerika het luchtruim dreigde te sluiten, gaven we de studenten toestemming om te vertrekken.”
Stroomversnelling
Een paar dagen later kwam alles in een stroomversnelling toen duidelijk werd hoe ernstig de corona-uitbraak in Italië was en ook Nederland ermee te maken kreeg. Op 13 maart sloot Aeres Hogeschool haar deuren voor fysiek onderwijs. “In een paar dagen tijd kantelde de situatie volledig. De internationale studenten die nog op de campus waren, vertrokken zoveel mogelijk naar huis. Ook voor de cursisten die in Dronten en bij Aeres Training Centre International een korte training volgden, hebben we snel de tickets omgeboekt en zij zijn binnen 24 uur vertrokken. Met de collega’s van het internationale team werkten we met man en macht om tachtig studenten naar huis te halen vanuit Peru, Nieuw-Zeeland, Costa Rica en verschillende Europese landen zaten. Met iedere student hadden we een-op-een contact.”
Zorgen om familie
Op dit moment verblijven er nog vijf Nederlandse studenten in Peru, Thailand en Australië die niet naar huis kunnen en wachten op repatriëring door de overheid. Er zijn acht studenten die er zelf voor hebben gekozen om op hun buitenlandse stageadres te blijven. Ten slotte zijn er nog zes internationale studenten op de locaties Dronten en Almere die door omstandigheden niet naar hun familie kunnen. Natasja: “Docenten gaan af en toe bij hen langs om te vragen hoe het gaat. Sommige studenten hebben zorgen om hun familie en dan is het natuurlijk extra vervelend dat ze niet naar huis kunnen.”
De ‘winst’ van de crisis
Alle (internationale) studenten volgen op dit moment online lessen. Natasja vertelt dat de hogeschool zo’n vijf jaar bezig is met online onderwijs. “Het kwam nooit zo goed van de grond omdat er geen urgentie was. Nu die er wel is, lukte het om binnen een paar dagen online lessen aan te bieden. Dat is wat mij betreft de ‘winst’ van deze crisis. Docenten zoeken naar creatieve oplossingen en maken praktische afspraken met studenten, die bijvoorbeeld niet in hun pyjama voor de webcam mogen zitten”, zegt ze lachend. Zelf ervaart Natasja de coronacrisis als een enerverende tijd. “Op alle fronten is de boel wakker geschud: hoe managen we met elkaar een crisis? Hoe verloopt de communicatie in een crisis? Alles wordt tegen het licht gehouden en niks is meer normaal.”
Face-to-face contact
Het meest spannende van deze situatie vindt Natasja de uitdaging voor de hogeschool om het contact met de studenten vast te houden. “Stel dat de crisis langer gaat duren. Face-to-face contact is de kracht van ons onderwijs. Sommige studenten hebben psychische problemen en anderen ervaren emotionele stress vanwege de coronacrisis. We gaan ons uiterste best doen om hun signalen tijdig op te vangen. De wereld leeft in onzekerheid en daar kan niet iedereen even goed mee omgaan.”
Papieren hectiek
Nu de ergste drukte om mensen op hun plek te krijgen voorbij is, wacht Natasja en haar collega’s een papieren hectiek. “We krijgen momenteel veel vragen van studenten die extra kosten hebben gemaakt. Er zijn vragen over de nieuwe aanmeldperiode en we krijgen na de zomer te maken met internationale leerlingen die, net als onze havisten, de middelbare school misschien af moeten ronden op basis van een onvolledig eindexamenjaar. Veel van deze zaken handelen we af in overleg met de Vereniging Hogescholen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW.”