Student leert in praktijksituatie

Docent Sanne Pijl deelt haar ervaring in online lesgeven

Date

Hoe is het om als docent vanuit huis te werken in deze coronacrisis? Bij Aeres VMBO Emmeloord is Sanne Pijl docent Biologie en mentor van een eersteklas kb-/gl-leerlingen. Normaal gesproken geeft ze 2,5 dag per week les op school. Inmiddels werkt ze vijf dagdelen thuis, waar ze samen met haar partner de zorg deelt voor hun dochters van 3,5 en 1,5 jaar.

Het gesprek vindt plaats via Teams. Sanne vertelt dat ze zich goed kan redden met het lesgeven op afstand. “Ik plaats opdrachten in It’sLearning en maak sinds kort zelf lesvideo’s. Door de coronacrisis komt alles in een stroomversnelling en kan ik meer tijd besteden aan het experimenteren met online lesmiddelen. Als iets niet helemaal lukt, is daar nu alle begrip voor. Een ding vind ik wel heel lastig: ik mis de dynamiek van mijn leerlingen. Het contact via de webcam is toch echt anders dan ze fysiek in de klas te hebben.”

Interactieve lessen met ‘Lessonup’

De biologiedocente heeft goede ervaringen met ‘Lessonup'. “Met deze online lestool kan ik verschillende leselementen met elkaar combineren, zoals een (instructie)video, een quiz en een presentatie. Ik maak nu gevarieerde en interactieve lessen waarmee de leerlingen vanuit huis aan de slag gaan. Het theoriedeel van mijn les spreek ik vooraf in op video en voeg dat toe aan ‘Lessonup’. En wat ook fijn werkt: de lestool houdt precies bij wat leerlingen met de lesstof doen. Ik kan bijvoorbeeld zien welke leerlingen mijn instructievideo hebben bekeken.”

“Experimenteren met online lesmiddelen is leuk, maar ik mis de dynamiek van mijn leerlingen.”

Sanne Pijl, Docent Biologie bij Aeres VMBO Emmeloord

Docent Sanne Pijl

Ervaring opdoen met belangrijke competenties

Op de vraag wat de coronacrisis betekent voor de lesstof, antwoordt Sanne: “Online lessen zijn natuurlijk anders dan de fysieke lessen op school. Dat neemt niet weg dat leerlingen nu veel ervaring opdoen met belangrijke competenties zoals zelfsturend leren en werken. Daar leren ze ook veel van. Die boodschap geef ik mee aan de ouders van mijn mentorleerlingen die ik wekelijks mail, en hen bijpraat over het leren op afstand.”

Sterk teamgevoel

Hoewel haar werkdagen vol zitten, heeft Sanne bijna dagelijks contact met haar collega’s. “Sommigen van hen help ik concreet met praktische tips voor online lessen. Ondanks dat we als collega’s allemaal vanuit huis werken, ervaar ik in deze periode een sterk teamgevoel. We lossen dit samen op.”