Kazen rijpen op de plank

Nieuw zuivelbedrijf in Dronten

Date

​​​​Aeres Farms in Dronten heeft sinds kort een eigen zuivelbedrijf waar studenten ervaring kunnen opdoen met de basisprincipes van zuivelverwerking. Nu de feestelijke opening is uitgesteld vanwege het coronavirus, sprak de redactie met Martin Duijkers, Hoofd Praktijkleren bij Aeres Hogeschool Dronten.

De behoefte aan een eigen zuivelbedrijf bestond al langer. ​"Buitenlandse veehouderijstudenten komen graag naar Nederland om ervaring op te doen met het maken van kaas, yoghurt, kefir, vla en ijs. Toen er onlangs wat budget vrij kwam, besloten we een bestaande domeinschuur te verbouwen tot zuivelbedrijf", vertelt Duijkers die behalve Hoofd Praktijkleren ook Manager Trainingsprogramma's Azië en Senior Bodemkundige is.

Sensortechnologie

Aeres Farms is het onderwijsleerbedrijf voor onze mbo- en hbo-studenten en internationale studenten. Het melkveebedrijf telt tweehonderd koeien die in verschillende stallen staan. "Anders dan commerciële melkveebedrijven hebben we in Dronten drie houderijsystemen: een gangbare doorloopstal, een robotstal en een biologische weidestal. Dit heeft als voordeel dat studenten met alle drie de houderijsystemen onderzoek kunnen doen. Ze maken hierbij gebruik van sensortechnologie om te kijken naar melkproductie, productkwaliteit, dierenwelzijn, voeding, diëten en bijvoorbeeld gezondheid", legt het Hoofd Praktijkleren uit.

Studenten bij kaasbak
Wrongel in pers
Kazen in vormen

Geen commercieel belang

Vanwege de strenge kwaliteitseisen aan zuivelproducten koos het zuivelbedrijf nadrukkelijk niet voor een hightech productieproces. "Als studenten dat willen, verwijzen we ze door naar een nabijgelegen kaasboerderij waar we veel mee samenwerken. Het betekent overigens niet dat de kwaliteit van onze zuivel te wensen overlaat. We voldoen aan alle criteria en krijgen hierbij deskundige hulp vanuit ons netwerk. Het punt is alleen dat we geen commercieel belang hebben."

Langer rijpen

In het zuivelbedrijf staat een kaasbak van driehonderd liter en die is goed voor zo'n dertig kilo kaas. Studenten verzuivelen de melk uit alle drie de houderijsystemen en maken er smakelijke Goudse- en boerenkaas van. Per keer kunnen maximaal tien studenten tegelijk aan het werk in het zuivelbedrijf. Ze krijgen les van de docenten Cynthia Akkermans en Jantien Tempert. Ook Ard van Wees van kaasboerderij De Polderzoom en Irene Bruins van Erf1 verzorgen regelmatig zuivelverwerkingslessen.
Het kaasmaken neemt ongeveer een dag in beslag. Het begint allemaal met de wrongel: een massa die ontstaat als de eiwitten uit de melk door stremsel of zuursel samenklonteren. De wrongel wordt eerst in een pers gedrukt en krijgt daarna een pekelbad en een coating. De laatste stap duurt het langst en dat is de rijping op de kaasplank. "Uitstel van de feestelijke opening is voor de kazen juist wel goed, dan kunnen ze wat langer rijpen", besluit Duijkers optimistisch.