Nieuw zuivelbedrijf in Dronten
DateAeres Farms in Dronten heeft sinds kort een eigen zuivelbedrijf waar studenten ervaring kunnen opdoen met de basisprincipes van zuivelverwerking. Nu de feestelijke opening is uitgesteld vanwege het coronavirus, sprak de redactie met Martin Duijkers, Hoofd Praktijkleren bij Aeres Hogeschool Dronten.
Sensortechnologie
Aeres Farms is het onderwijsleerbedrijf voor onze mbo- en hbo-studenten en internationale studenten. Het melkveebedrijf telt tweehonderd koeien die in verschillende stallen staan. "Anders dan commerciële melkveebedrijven hebben we in Dronten drie houderijsystemen: een gangbare doorloopstal, een robotstal en een biologische weidestal. Dit heeft als voordeel dat studenten met alle drie de houderijsystemen onderzoek kunnen doen. Ze maken hierbij gebruik van sensortechnologie om te kijken naar melkproductie, productkwaliteit, dierenwelzijn, voeding, diëten en bijvoorbeeld gezondheid", legt het Hoofd Praktijkleren uit.
Geen commercieel belang
Langer rijpen
Het kaasmaken neemt ongeveer een dag in beslag. Het begint allemaal met de wrongel: een massa die ontstaat als de eiwitten uit de melk door stremsel of zuursel samenklonteren. De wrongel wordt eerst in een pers gedrukt en krijgt daarna een pekelbad en een coating. De laatste stap duurt het langst en dat is de rijping op de kaasplank. "Uitstel van de feestelijke opening is voor de kazen juist wel goed, dan kunnen ze wat langer rijpen", besluit Duijkers optimistisch.