Aeres Farms neemt deel aan project verse sojabonen

Aeres Farms neemt deel aan project verse sojabonen

Date

Donderdag 9 mei overhandigde gedeputeerde Jan Nico Appelman de eerste zakken sojazaad aan negen Flevolandse boeren. Dit vond plaats op het terrein van Aeres Farms (de praktijklocatie van Aeres Hogeschool Dronten). Het akkerbouwbedrijf van Aeres Farms is een van de negen deelnemers aan de pilot FlevoVerseSoja. Doel is het stimuleren van regionale teelt en consumptie van verse sojabonen.

Het areaal beslaat dit teeltseizoen circa 40 hectare, waarvan driekwart onder biologische condities wordt geteeld. In augustus worden de verse, eiwitrijke sjoabonen (Edamame) geoogst. 
Aeres Farms heeft al een aantal jaar ervaring met de teelt van droge soja en ziet perspectief in de teelt van verse sojabonen. Groot voordeel van de teelt van verse soja bonen is volgens Ton Kempenaar, bedrijfsleider Aeres landbouwbedrijf, het oogstmoment. Droge soja wordt in oktober geoogst, verse soja al half augustus. Voor studenten is het erg interessant om bij de teelt betrokken te zijn.  

Met het programma Growing Green Proteins onderzoekt Provincie Flevoland de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie. Boeren, ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en onderwijs worden bij elkaar gebracht om innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten. De provincie wil met onder meer het project FlevoVerseSoja plantaardige eiwitten op de kaart zetten. De verse sojabonen worden onder meer verwerkt in salades en vegetarische producten. 

Talent voor groei