Studenten brengen verwoest Mozambique in kaart

Date

Studenten van Hogeschool Aeres in Almere hebben voor het project Missing Maps van het Rode Kruis, een deel van Mozambique in kaart gebracht. Grote stukken van het Afrikaanse land werden onlangs verwoest door twee cyclonen. In maart van dit jaar raasde de tropische storm Ida over het land en in april kwam cycloon Kenneth aan land.

Het gevolg is dat grote delen van Mozambique onder water staan en dat wegen en dorpen zijn weggevaagd. Voor hulpverleners is het gebied door het natuurgeweld één grote lege kaart. Door het gebied nu digitaal in te tekenen met informatie van bestaande kaarten en satellietbeelden kunnen de hulptroepen in ieder geval de weg vinden naar plekken waar de hulp het hardst nodig is. Ook kunnen ze uitrekenen hoeveel mensen op bepaalde plekken wonen of waar ze naartoe zijn gevlucht.

Het Missing Maps project is een samenwerking tussen het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Humanitarian OpenStreetMap Team. Het idee om met het Rode kruis samen te werken kwam van een student van hogeschool Aeres die op dit moment stage loopt bij het Rode Kruis.

De klas werd begeleid door cartograaf Koos Krijnders uit Lelystad. Hij is zich na zijn pensioen in gaan zetten voor het Rode Kruis. Zo was hij twee jaar geleden betrokken bij het in kaart brengen van de schade op Sint Maarten dat werd getroffen door orkaan Irma.

Het werk van Missing Maps is volgens Krijnders erg belangrijk omdat de hulpverleners in Mozambique zitten te springen om deze informatie. "Met de nieuwe landkaart kunnen zij nog sneller en beter hun werk doen."

Bron: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/170689/studenten-brengen-verwoest-mozambique-in-kaart

Talent voor groei