Hond met dierenarts

Oud-student Diergezondheid en management wint Talent Award

Date

Eind november ontving Matthijs Heijstek, oud-student Diergezondheid & management van Aeres Hogeschool Dronten, voor zijn afstudeeronderzoek de Talent Award. Het was de eerste Talent Award die uitgereikt werd tijdens de Dutch Pet Conference. Heijstek schreef een scriptie over de prestaties van de gemiddelde dierenartspraktijk in Nederland. De sector is erg blij met dit grote, onafhankelijk onderzoek.

Het onderzoek van Heijstek geeft inzicht in de ontwikkelingen in de huidige veterinaire markt. Bijna een jaar lang deed de student onderzoek in samenwerking met een veterinair adviesbureau. Op basis van data uit praktijkmanagementsystemen van 40 dierenartspraktijken in Nederland, genereerde hij kengetallen voor de veterinaire markt. De deelnemende dierenartspraktijken en de hogeschool waren erg positief over de uitkomsten en de importantie van zijn onderzoek. Daarom werd zijn onderzoek ingezonden als nominatie voor de Talent Award op het evenement ‘Dutch Pet Conference & Awards’. 
Scholen uit heel Nederland die een diergerelateerde opleiding aanbieden konden studenten aandragen. Naast Heijstek was er nog een student van de studie Diergezondheid & management genomineerd. Volgens de jury beschikt Heijstek over uitstekende presentatie skills, is hij inhoudelijk zeer bekwaam en overtuigend. 

Prestaties vergelijken
In zijn onderzoek heeft Heijstek in de eerste plaats benchmarkdata gegenereerd, waarmee dierenartsenpraktijken de eigen prestaties kunnen vergelijken, zodat zij kunnen meten hoe zij presteren ten opzichte van het gemiddelde. Enkele voorbeelden van data die hij heeft gegenereerd zijn: omzet per fte dierenarts per jaar, Average Transaction Fee (gemiddelde transactiewaarde), of het percentage honden/ katten dat jaarlijks een vaccinatie krijgt. 
Ook heeft Heijstek een verdiepingsslag gemaakt, door te onderzoeken of er correlaties waren tussen de prestaties van praktijken, en een aantal variabelen die voor elke praktijk anders zijn, en die mogelijk van invloed zijn op deze prestaties. Bijvoorbeeld de lengte en prijs van een consult, de beschikking over een praktijkmanager, of de aanwezigheid van een echoapparaat. Een paar interessante conclusies waren dat praktijken met een praktijkmanager een significant hogere omzet per fte dierenarts per jaar genereren, dan praktijken zonder praktijkmanager; en de omzet per fte dierenarts per jaar stijgt, naarmate er meer paraveterinairen (assistenten) werken in de praktijk. 

Hoe presteer je
Er is een hoop veranderd in de dierenartsenwereld: opkomst van ketens, moderne media, tuincentra (en zelfs de bouwmarkt) die tegenwoordig dierenartsen in dienst hebben. En in de huidige veranderende veterinaire wereld, kom je als zelfstandige dierenartsenpraktijk niet meer weg met alleen hoogwaardige diergeneeskunde en een hart voor dieren: je moet weten hoe jij presteert, en jouw prestaties kunnen vergelijken met je omgeving. 

Het is voor het eerst dat er een onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd op een dergelijke grote schaal, waarmee betrouwbare informatie is gegenereerd die bij de bron (de praktijken zelf) vandaan is gehaald, in plaats van schattingen en informatie uit derde hand. Het onderzoek van Heijstek daagt eigenaren van dierenartsenpraktijken uit om een eerlijke en kritische blik te werpen op de eigen praktijk, om zo grip te krijgen op het eigen succes.
 
Talent voor groei