Feeding the city, Feeding the citizens - internationale week in Almere

Date

Afgelopen week vond bij Aeres Hogeschool Almere de internationale week plaats. Met het thema: “Feeding the city, feeding the citizens” zijn in totaal 9 gasten, van 5 verschillende partner- universiteiten de afgelopen week druk aan de slag geweest. Ieder land heeft zijn eigen uitdagingen. Onze gasten kwamen uit Taiwan, Frankrijk, Kroatië en Bulgarije. Het thema van de internationale week is ook het thema van het Flevocampus project. Een belangrijk thema dus voor de gemeente Almere, die subsidie beschikbaar stelde voor deze internationale week. Een bekende nieuwe trend is dat consumenten namelijk steeds vaker lokaal voedsel willen eten, maar dat het niet altijd even makkelijk verkrijgbaar is. Aeres Hogeschool wil met de uitkomsten van deze week, vorm geven aan een internationale minor/semester voor studenten over dit thema.

We  hebben diverse inspirerende locaties bezocht. Zoals bijvoorbeeld De Drijfveer. Een duurzame vergaderlocatie in het toekomstige Floriade gebied. In de vorm van een woonboot, maar volledig geproduceerd van materialen uit Zuid-Flevoland. Mede geïnspireerd door deze vergader locatie hebben onze internationale gasten hier op maandag hun eerste ideeën voor de minor en samenwerking op papier gezet. 

De gemeente Almere is zelf al druk met het thema, onder andere door de aanleg van de nieuwe wijk Oosterwold, waar bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het “waste-management”, een gedeelte van hun voedsel op hun kavel verbouwen en verdere aanleg van faciliteiten in de wijk.  Onze internationale gasten hebben dinsdag een bezoek gebracht aan deze wijk in aanbouw en hebben bij de gemeente meer uitleg gekregen over deze bijzondere wijk. 

Tussen Almere Stad en Oosterwold, ligt stadsboerderij ‘De Kemphaan’. Deze boerderij ligt er sinds 1996 en door de ontwikkelingen van de laatste jaren, is de stad steeds dichter bij de boerderij gekomen. De stadsboerderij is een ontmoetingsplaats voor organisaties om samen te werken op het gebied van stadslandbouw. Het antwoord op de vraag of de stadsboerderij de gehele stad zou kunnen “voeden”, was twijfelachtig, maar samen met de productie van andere boerderijen in de buurt van Almere, zou er voldoende voedsel moeten zijn. 

  

 

De ideeën voor de minor werden verder uitgewerkt in de vorm van drie presentaties. Na een ochtend hard werken om de presentaties voor te bereiden, werden onze gasten verwend met een uitgebreide lunch door onze eigen European Food Business studenten. Heerlijke zelfgemaakte quiche, bapao broodjes, lasagne, tiramisu werden geserveerd aan een mooi opgedekte tafel, om daarna met enthousiasme de ideeën te kunnen presenteren. 
De ideeën varieerden van een uitwisseling van studenten en docenten naar Taiwan en/of Kroatië, tot e-learning. De gasten hebben vervolgens baanprofielen opgesteld, over hoe ze de minor graag inhoudelijk vorm zouden willen geven. 

Het was een zeer succesvolle week, waarbij niet alleen aandacht werd geschonken aan het thema, maar ook de relatie tussen de partnerscholen en Aeres Hogeschool werd versterkt. We kijken met een goed gevoel terug. De minor zal het komende jaar verder ontwikkeld worden en hopelijk starten in september 2018.

 

 

Meer informatie over:

Meer foto´s zijn te vinden op de facebookpagina @AeresUniversityAS.

 

Bron: Aeres Hogeschool Almere
17 mei 2017
Talent voor groei