Docent met leerlingen in klas

Kwaliteitsslag hbo lerarenopleidingen leidt tot positief oordeel NVAO

Date

Lerarenopleidingen laten een duidelijke verbetering zien met betrekking tot het verder ontwikkelen van het praktijkonderzoek, het professionaliseren van de docententeams, het verstevigen van de onderwijsleeromgeving en het samenwerken met andere opleidingen. Dat schrijft de NVAO in het rapport ‘Tweedegraads lerarenopleidingen - Systeembrede analyse’.

Persbericht Vereniging Hogescholen - 22 november 2016

‘De opleidingen hebben veel in gang gezet met al zichtbare resultaten’, dat staat o.a. in de inleiding van het vandaag gepubliceerde NVAO rapport over de kwaliteit van de tweedegraads lerarenopleidingen op de hogescholen. De NVAO oordeelde de kwaliteit van 24 bacheloropleidingen tot leraar in het voortgezet onderwijs aan 8 hogescholen als ‘zeker voldoende’, een aantal opleidingen tot ‘goed’ en bij een groot deel van de opleidingen worden een of meerdere standaarden ook als ‘goed’ beoordeeld. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, reageerde positief op het rapport: ‘Ik complimenteer alle docenten van de lerarenopleidingen in het hbo. De lerarenopleidingen hebben veel werk verzet om de kwaliteit van de instromende studenten te verbeteren, het opleidings- en professionaliseringsniveau van de lerarenopleiders te verhogen en hebben een stevige ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek in gang gezet. Dit oordeel van de NVAO is daarvan een verdiend resultaat.’  

‘De opleidingen laten een duidelijke verbetering zien met betrekking tot het verder ontwikkelen van het praktijkonderzoek, het professionaliseren van de docententeams, het verstevigen van de onderwijsleeromgeving en het samenwerken met andere opleidingen. Alleen de maatregelen die instellingen hebben genomen om het studiesucces te vergroten hebben nog vrij weinig effect gehad.’ Dat schrijft de NVAO in het rapport ‘Tweedegraads lerarenopleidingen - Systeembrede analyse’. Voor de opleidingen markeert deze analyse van de NVAO dat de inzet van de afgelopen jaren op het verstevigen van de kwaliteit van de opleidingen effectief is en zichtbaar voor de buitenwereld. Het oordeel sluit aan bij een positieve trend in de kwaliteit van de hbo lerarenopleidingen. 

Kwaliteitsslag doorzetten

De NVAO constateert in haar rapport dat de opleidingen een zichtbare verbeterslag hebben gemaakt ten opzichte van de vorige accreditatie zes jaar geleden, en deze verbeterslag gaat nog door. Op het moment van visitatie werken de hogescholen verder aan het vernieuwen van de opleidingen, het implementeren van de nieuwe afstudeerrichtingen/specialismes, het verhogen van de kwaliteit van eindwerken en het verbeteren van de kwaliteit van de instroom. In het kader van de hbo lerarenagenda 2015-2018 ‘Opleiden voor de Toekomst’ zullen de hogescholen zich blijven inzetten op de verdere versterking van de opleidingen en worden ook de aandachtspunten die door de NVAO worden meegegeven in het rapport, actief opgepakt. Op 16 december a.s. organiseert de NVAO, in samenwerking met de Vereniging Hogescholen en 10voordeleraar, een bijeenkomst over de tweedegraads lerarenopleidingen waar de uitkomsten van het NVAO rapport worden besproken.

Eerder werd ook de pabo beoordeeld als ‘voldoende’ en ‘goed’

Het rapport dat vandaag verscheen is de tweede systeembrede analyse van de NVAO over de hbo lerarenopleidingen. In het voorjaar van 2015 verscheen de NVAO analyse van de hbo bacheloropleiding tot leraar basisonderwijs. Ook over de kwaliteit van 24 pabo’s aan hogescholen oordeelde de NVAO met een ‘voldoende’ of ‘goed’. De accreditatieorganisatie constateerde dat de pabo’s de afgelopen jaren een opmerkelijke verbeterslag hebben gemaakt en dat de kwaliteit is versterkt. Ook de Inspectie constateert in onderzoeken onder pas afgestudeerde leraren en hun werkgevers dat de kwaliteit van de opleidingen goed is, zowel voor de pabo’s als de tweedegraads lerarenopleidingen. En deze zomer was ook het rapport van de Onderwijsinspectie onder hbo-afgestudeerde eerstegraads leraren erg positief. Acht op de tien afgestudeerde hbo’ers voelen zich voldoende voorbereid om les te geven in de bovenbouw van havo/vwo.
Talent voor groei