Foodproject Ede krijgt miljoen uit Investeringsfonds mbo

Date

23 mei - Het foodproject van Groenhorst Ede, ROC A12 en Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt een miljoen euro uit het regionaal investeringsfonds mbo. Onderwijsminister Bussemaker stelt het geld beschikbaar om het beroepsonderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Groenhorst Ede is trekker van het foodproject, dat uit drie onderdelen bestaat: kiezen voor food, leren in food en werken in food. Directeur Mark Dees is erg blij met de bijdrage uit het investeringsfonds. “Dit is fantastisch nieuws voor de mbo-studenten food en de foodbedrijven in deze regio! Groenhorst heeft sinds een paar jaar weer een foodopleiding die we vanaf de eerste dag zoveel mogelijk in samenwerking met het bedrijfsleven vormgeven. Ook met ROC A12 werken we samen aan de ontwikkeling van een keuzevak foodoperator waarin food en techniek worden gecombineerd. De foodbedrijven in de regio FoodValley denken graag met ons mee en staan te springen om vakmensen met verstand van voeding en techniek. Onze regionale samenwerking is echt uniek in de regio.”

3-D foodprinters

Het geld uit het investeringsfonds gaat Dees de komende vier jaar besteden aan een food innovationlab met onder meer 3–D-foodprinters. “Nog intensievere samenwerking met bedrijven staat altijd bovenaan onze lijst en dit kunnen we nu ook professioneler gaan aanpakken.”
Volgens Dees hebben kinderen vaak geen idee hoe interessant de wereld achter ons dagelijkse voedsel is. “Laat staan dat ze een carrière in de foodbranche overwegen. Onbekend maakt onbemind.”
Juist daarom gaan binnenkort 180 leerlingen uit het basisonderwijs op snuffelstage bij foodbedrijven in de regio. Het is de bedoeling de komende tijd nog veel meer kinderen kennis te laten maken met deze bedrijven.

Gastlessen

Scholen, het bedrijfsleven en de regionale overheden konden als samenwerkingsverband een aanvraag indienen voor het regionaal investeringsfonds. Voor de eerste ronde van 2016 zijn 17 van de 25 aanvragen gehonoreerd. Minister Bussemaker vindt het bijzonder dat Groenhorst in het foodproject ook samenwerkt met het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Door de gastlessen van het ziekenhuis krijgen de mbo-studenten van Groenhorst extra bagage mee in hun opleiding.

Talent voor groei