Student Toegepaste Biologie wint prestigieuze Zilveren Parnassia

Tom van Heusden, student Toegepaste Biologie aan Aeres Hogeschool Almere wint in 2017 de Zilveren Parnassia voor zijn vegetatiekundig onderzoek naar Vals Muizenoor. De Zilveren Parnassia is een aanmoedigingsprijs voor jong en maatschappelijk betrokken talent op het gebied van natuuronderzoek en natuurbehoud.

Vegetatiekundig onderzoek

Van Heusden heeft een voorliefde voor Terschelling en zijn vegetatie. Voor zijn afstuderen doet hij daarom vegetatiekundig onderzoek naar Vals Muizenoor. Vals Muizenoor is een zeldzame plant die behoort tot de composietenfamilie en staat op de Rode Lijst van beschermde planten. De plant heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de behaarde bladeren die doen denken aan een muizenoor. Een zeldzame verschijning als Vals Muizenoor is bekend bij heel flora minnend Nederland.

De student zet met zijn onderzoek naar Vals Muizenoor de plantenkennerswereld op zijn kop. Voorheen werd namelijk gedacht dat deze plantensoort alleen op Terschelling voorkwam in één bepaald vegetatietype. Van Heusdens onderzoek toont aan dat de plant helemaal niet in dat type voorkomt, maar juist in andere typen. Verder ontdekt hij, samen met andere onderzoekers, dat Vals Muizenoor ook op Ameland voorkomt. Van Heusden wordt hiermee in één klap bekend in de wereld van vegetatiekundigen. Hij heeft de prijs niet alleen te danken aan zijn onderzoek. Naast zijn kwaliteiten op dat vlak, komt ook zijn ondernemerschap naar voren tijdens het afstudeeronderzoek. Hij beet zich vast in de materie en stelde fundamentele vragen gedurende zijn onderzoek.

Nominatie

Om jongeren bij het debat over natuur en landschap in Nederland te betrekken, reikt de Radboud Universiteit in Nijmegen tijdens de jaarlijkse Victor Westhofflezing de Zilveren Parnassia uit. Professor Westhoff was een van de meest invloedrijke natuurbeschermers na de tweede wereldoorlog en een groot vegetatiekundige. Hoogleraren en deskundigen uit het veld dragen de genomineerden voor deze onderscheiding voor. “Het is voor mij een bijzondere prijs. Ik ben groot fan van het werk van Victor Westhoff en een prijs krijgen die zo dicht verbonden is aan zijn werk is voor mij een enorme eer”, zegt prijswinnaar Van Heusden tegen Omroep Flevoland.

Studiekeuze

Oorspronkelijk wilde Van Heusden naar het conservatorium, maar door autopech mistte hij zijn auditie. Hij koos daarom voor zijn ‘reserve’ studie Toegepaste Biologie, waar hij achteraf gezien ontzettend blij mee is. Aan het begin van zijn opleiding denkt Van Heusden nog dat gras gewoon gras is en dat de vegetatie van Nederland uit zo’n 60 soorten bestaat. Al snel ontdekt hij dat dit niet het geval is en wordt hij gegrepen door de vegetatiekunde en de diverse plantensoorten die Nederland rijk is. Het is zijn doel om alle 1200 in Nederland voorkomende plantensoorten te leren kennen en is al een eind op weg.