Samenwerking Hulphond Nederland en Aeres Hogeschool

In 2017 start Aeres Hogeschool Dronten een samenwerking met Hulphond Nederland. Vier studenten van de opleiding Diergezondheid en Management wonen gedurende één jaar in een huis met vier honden van Hulphond Nederland. Het opleiden van deze honden is onderdeel van hun opleidingstraject. Sandra Haven, docent van de opleiding Diergezondheid en Management, vertelt hier meer over. 

Inhoud

  • Traject Hulphond Nederland
  • Uitbreiding samenwerking
  • Verantwoordelijkheid

> Traject Hulphond Nederland

Een hulphond begint zijn trainingstraject bij een gastgezin van Hulphond Nederland met de basisopvoeding. Daarna gaat de hond naar het opleidingscentrum van de stichting voor de training tot hulphond. Vanuit het warme gastgezin is het voor de hond een hele omschakeling naar het opleidingscentrum, waar hij met meerdere honden in een kennel verblijft. Om deze fase op te vangen, starten Hulphond Nederland en Aeres Hogeschool Dronten het ‘Het Hulphondenhuis’. Het Hulphondenhuis bootst de gezinssituatie na en biedt een alternatief voor de fase in het opleidingscentrum. 

> Uitbreiding samenwerking

“Haven: We zitten al een aantal jaar in een werkveldoverleg met Hulphond Nederland om de opleiding Diergezondheid en Management up-to-date te houden. Uit dat contact is het idee ontstaan om de samenwerking uit te breiden. Na een pilot van anderhalf jaar gaat Het Hulphondenhuis in 2017 officieel van start.” Bij de opleiding Diergezondheid en Management leren studenten over voeding, welzijn, gedrag en ethiek van huisdieren, maar ook over bedrijfskundige aspecten. Aeres zoekt in haar onderwijs de samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. “Dit traject is hier een heel mooi voorbeeld van. Het sluit mooi aan bij de opleiding die we aanbieden”, zegt Haven. 
“Hulphond Nederland is erg blij met de samenwerking met Aeres Hogeschool Dronten. Mede door de praktische instelling van de betrokken medewerkers is de start van Het Hulphondenhuis in relatief korte tijd mogelijk gemaakt”, aldus Jessica van den Hurk, van het Expertisecentrum van Hulphond Nederland. “Wij hebben de ambitie om vanuit deze basis samen met Aeres Hogeschool Dronten verder onderzoek te doen naar de ontwikkeling van hulphonden in hun eerste fase van de opleiding.” 

> Verantwoordelijkheid

Het Hulphondenhuis waar de studenten en honden wonen ligt op het terrein van Aeres Farms aan de Wisentweg in Dronten. Het huis is speciaal voor dit traject ingericht en is dus geen stereotype studentenhuis. De vier studenten Diergezondheid & Management van Aeres Hogeschool Dronten zijn geen doorsneestudenten. Ze hebben een streng sollicitatietraject afgelegd en daaropvolgend diverse trainingen van Hulphond Nederland gevolgd. De studenten dragen de verantwoordelijkheid voor de vier hulphonden in opleiding. Voeren, wandelen en trainen staan op de takenlijst. De honden leren omgaan met de dagelijkse bezigheden van zijn toekomstige baasje. Zo gaan de honden mee naar school en moeten ze bijvoorbeeld mee boodschappen doen. Iedere week komt er een instructeur van Hulphond Nederland langs om de studenten te begeleiden bij het trainen van de honden.

Het is ook een mooie manier om de andere studenten van de hogeschool kennis te laten maken met Hulphond Nederland. Dat gebeurt via opdrachten die in lessen verwerkt zijn. De vier studenten wonen één jaar samen in het huis, de honden verblijven er korter. Na de training in het studentenhuis gaan de honden door naar de matching met een cliënt, waarna het aftrainen met de hond volgt. Na het jaar volgt een nieuwe groep studenten, die een nieuwe groep honden zal opleiden.
Als de studenten in het weekend naar huis gaan, regelen de studenten onderling wie achterblijft om voor de dieren te zorgen. Af en toe mogen de studenten de honden ook mee naar huis toe nemen