Mbo'ers ontwerpen voedselbos Emmeloord

Studenten Toegepaste Biologie van Aeres MBO Emmeloord willen samen met de gemeente Noordoostpolder een voedselbos realiseren. Ze hebben de perfecte locatie inmiddels gevonden: in de buurt van het Emmelerbos, dichtbij het gebouw van IVN Noordoostpolder. 

Het initiatief
Mbo-studenten van Aeres MBO Emmeloord willen in Emmeloord een jaarrond en circulair voedselbos realiseren. In zo’n bos zijn bij de aanleg een grote diversiteit aan vooral eetbare planten gebruikt. Sommigen kun je direct eten, anderen moet je eerst bereiden. Denk aan vruchten, noten, pompoenen, maar ook wortelgewassen en aardappelen. In een voedselbos mag een insectenhotel niet ontbreken. De huidige insectenmuur bij het gebouw van IVN wordt in samenwerking met IVN en de imker Arend Netjes opgeknapt en verbeterd. Het ontwerp houdt rekening met de bodem, de groei van planten, de aanwezigheid van zonlicht en wind en de verschillende vegetatielagen. Daardoor kunnen de planten en bomen optimaal groeien en ontstaat er een zelfregulerend systeem. 

Presentatie plannen  en uitvoering
De studenten presenteren hun ontwerp tijdens het Politiek Uurtje van de Gemeenteraad. Ze hebben daar veel voorwerk voor gedaan. Ze hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de huidige flora en fauna en een gedetailleerd ontwerp gemaakt. Vol trots rollen ze de 3 bij 2 meter lange plattegrond uit, die laat zien hoe het bos eruit kan gaan zien. De plannen zijn zodanig overtuigend dat de gemeente en studenten aan een definitief plan gaan werken.

Ook de aanleg van het bos is studentenwerk. De studenten Toegepaste Biologie krijgen hiervoor versterking van studenten van de mbo-opleidingen Groene ruimte en Loonwerk en techniek. 
Aanvullend op het project Voedselbos gaat de school vanaf half september een deel van de lessen Toegepaste Biologie in het gebouw van IVN geven.