Ondernemerschap en Student Companies

Aeres hecht waarde aan ondernemerschap en stimuleert dit dan ook bij haar studenten. Jaarlijks richten mbo- en hogeschoolstudenten als onderdeel van de opleiding in groepjes eigen bedrijfjes op. Het is de bedoeling dat ze in hun sector een oplossing vinden voor een alledaags probleem. Deze zogenaamde Student Companies brengen onder begeleiding een innovatieve dienst of product op de markt. 

De studenten doen eerst onderzoek naar wensen in de sector. Op basis daarvan ontwikkelen zij helemaal zelf een product of dienst, van A tot Z. Vervolgens brengen ze het op de markt en maken ze hiervoor reclame. Dit vereist de nodige creativiteit, ondernemerschap en zelfstandigheid van de studenten.

Elk jaar ontwikkelen de Student Companies verrassende producten en diensten en dat is ook dit schooljaar weer het geval. Een aantal van deze nieuwe concepten worden echte bedrijven. In 2016 won de Student Company ‘Tool Carrier’, de challenge Benelux van JP Morgen Start-Up. Inmiddels is een van de betrokken studenten eigenaar van het bedrijf en bouwt dat uit. Hieronder staan een aantal voorbeelden van Student Companies van Aeres-studenten in 2017.

HBO
Dutch Tester
Dutch Tester is een teststrip, waarmee ouders babymelkpoeder kunnen testen op melamine, mycotoxinen en antibiotica. Aanleiding is het melkpoederschandaal in China. 

Easy agro
Studenten ontwikkelen niet altijd zelf een nieuw concept, ze kunnen ook een bestaand product pakken en dat vermarkten. Dat is gebeurt bij Easy agro met het product Kennfixx, dat het aankoppelen van hydrauliekslangen vereenvoudigd.

VerStandige Streek
Dit bedrijfje wil een markt vinden voor de reststromen uit de agrarische sector en de voedselketen verkorten. Het bedrijf wil producten, die normaal gesproken vanwege een afwijkende vorm weggegooid worden, voor een eerlijke prijs verkopen aan regionale ondernemers. 

PABirds (protect against birds) 
Nieuw afdekkleed voor de maisbult, dat het maïs niet alleen beschermt tegen vogels die de voeding eruit eten en het erf vervuilen. Het is ook makkelijk met een shovel, voorlader of verreiker te verplaatsen. 

De Emmertaxi
Het studentbedrijf VVST (vervoersysteem) ontwikkelt een handkar, waarmee melkveehouders volle melkemmers kunnen vervoeren als ze kalveren gaan voeren.

MBO

‘Paard en Kaart’ app 
De app stelt routes en ruiterpaden in Nederland voor, laat jou je eigen gemaakte ritten en afstanden opslaan en staat vol met ritten die andere ruiters hebben gemaakt. Er is interesse vanuit Abu Dhabi en de studenten presenteren de app presenteren tijdens een Apple-event.

SC HorseMustHaves
Dit bedrijfje ontwikkelt een halsterbontje dat schuurplekken van het halster van een paard voorkomt. Dit studentenbedrijf heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de Company Launch van Midden Nederland.

Student Companies zorgen voor ondernemende vaardigheden

Meer informatie
Op de website www.jongondernemen.nl vindt u meer informatie over Student Companies voor het vo, mbo en hbo.