Senegalezen eten gemiddeld 22 kilo ui per jaar, Nederlanders maar 6 kilo. En dat terwijl een groot deel van de uien in de wereld uit ons eigen Flevoland komt. Reden voor drie groepen tweedejaarsstudenten Biologie, voeding & gezondheid van Aeres Hogeschool Almere om onderzoek te doen naar de ui-consumptie in Nederland en in het bijzonder in multicultureel Almere.
Zo gewoon, een ui
Bedenk eens hoeveel traditionele Nederlandse gerechten je kent, waarin uien een hoofdrol spelen. Veel verder dan hutspot, hachee en uiensoep kom je dan waarschijnlijk niet. Als ingrediënt zie je ze wel vaker: ze zitten in de snert, soms in gehaktballen en ze horen bij haring. In het buitenland is de ui veel vaker een echte smaakmaker.
In het kader van het project ‘Ui in huis’ onderzoeken drie groepen studenten in 2017 hoe gewoon de ui voor ons is: we hebben ze immers vrijwel allemaal in huis. De eerste groep gaat met 200 vragenlijsten de stad in om informatie te verzamelen over onze ui-consumptie. De tweede groep gaat in gesprek met de uienproducenten (telen en verwerkers) in Flevoland. Een van de vragen is hoe zij tegen de lokale markt aankijken en wat ze doen om de ui voor ons Nederlanders aantrekkelijker te maken. De derde groep heeft het goed bekeken. Zij eten bij 19 Almeerse huishoudens uit verschillende culturen, een zelfgemaakt ui-gerecht mee. Ze vragen de koks ondertussen van alles over de ui en hun eetgewoontes in het algemeen. De tijdens het eten gemaakte foto’s zijn, onder de titel ‘Almere aan tafel’, in het gemeentehuis van Almere tentoongesteld. Tot slot openen studenten Food & Lifestyle van Aeres MBO Almere op 18 oktober 2017 een pop-up restaurant ‘Feeding the City’, waar je alle mogelijke culturele bereidingswijzen van de ui kunt proeven.
Vooral leerproces
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt vooral dat de tweedejaarsstudenten het lastig te vinden om de verzamelde informatie kwalitatief te analyseren. Ze vinden het ook moeilijk om mensen te vinden die mee willen doen aan het onderzoek en om door te vragen als ze eenmaal met ze aan tafel zitten. De hogeschool gaat daarom meer kwalitatieve onderzoeksmethoden opnemen in het curriculum. In het Consumer Lab kunnen de studenten daarmee oefenen en hun gespreksvaardigheden trainen.
Het project ‘Ui in Huis’ is een onderzoek van het lectoraat Voedsel en Gezond Leven, AgroFoodCluster met de Flevolandse uiensector, OMFL en het Centre of expertise Food.