Meer ruimte voor toponderwijs van Aeres VMBO Lelystad

Aeres VMBO Lelystad groeit en bloeit. Daarom is het schoolgebouw uitgebreid met 750m2 en is er een nieuwe kas gebouwd. Het bestaande gebouw, het dierenverblijf, de docentenkamer en de kantine zijn opgeknapt. Daarmee is de school klaar voor de toekomst en opent zij haar deuren op 25 januari 2017, waarna het openingsfeest losbarst. Bijzonder is dat de nieuwe Aeres-naam al op de gevel van de dan nog Groenhorst-locatie prijkt.

Meer ruimte nodig
Aeres VMBO Lelystad groeit de afgelopen jaren flink, merkt directeur Erik Wijtsma op. “We tellen nu circa vierhonderd leerlingen en dat is wel eens anders geweest. Er waren jaren dat we rond de 250 zaten en over sluiting nadachten. De groei komt voor een deel omdat groen en duurzaam hip zijn en onze kwaliteit doet ook veel. In 2017 slaagt 100% van de leerlingen. Het is echter niet onze ambitie om heel groot te worden, maar wel om toponderwijs te bieden. Dat onderwijs verbreden we met keuzemodules en daarnaast kunnen leerlingen een TL-diploma (vroegere mavo) halen. Voor al die ontwikkelingen hebben we wel extra ruimte nodig en die is er nu dankzij de extra vleugel.”

Opening
In het bijzijn van burgemeester Ina Adema van Lelystad is de opening van het nieuwe schoolgebouw feestelijk gevierd. Leerlingen vermaken zich in de ochtend met uiteenlopende workshops zoals djembé, vuur maken, kickboksen, graffiti en bouwen met bamboe. De burgemeester laat biologisch afbreekbare heliumballonnen los, die de vorm van vredesduiven hebben. Zij draait daarvoor aan een kunstige machine met raderen en wielen, die het lint waaraan de ballonnen bevestigt zitten, uiteindelijk doorknipt. De machine is gemaakt door derdeklas leerlingen en hun docent agrarische techniek. De burgemeester noemt het vmbo groen van Aeres Lelystad een waardevolle aanvulling voor de gemeente.
Na de officiële opening geeft prof. dr. Raf Verstraeten van de universiteit van Gent een inspirerende lezing. Het openingsfeest sluit af met een receptie, waarbij iedereen de school kan bewonderen.

Zonnepanelen leermiddel 
Bij de verbouwing zijn 218 zonnepanelen op het dak van de school geplaatst, die 50% energie besparen. Het realiseren van duurzame gebouwen is een belangrijk thema in het bouwbeleid van Aeres. Zo belangrijk dat we de leerlingen daar ook bij willen betrekken. Het sluit mooi aan op de biologie-, techniek-, reken- en wiskundelessen. De leerlingen kunnen elke dag volgen hoeveel stroom de zonnepanelen leveren.