Jouw rol in het onderwijs

Jouw mogelijkheden in het onderwijs

Overweeg je ‘iets in het onderwijs’ te gaan doen, maar heb je nog geen idee welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie? We gaan graag met je in gesprek. Lees op deze pagina over de verschillende mogelijkheden, of download de informatiesheet van Aeres Hogeschool Wageningen.

Bevoegd docent

Als docent ben je breed verantwoordelijk; van les geven, het begeleiden van studenten(groepen), het maken van onderwijs, studentvoortgang, tot toetsing en kwaliteitsbewaking. We leiden o.a. docenten op voor het groene, beroepsgerichte onderwijs in het (v)mbo.  

Hybride docent

In deze rol ben je zelf werkzaam in de beroepspraktijk én sta je regelmatig voor de klas om je kennis over jouw vakgebied te delen met studenten. Wat daarvoor nodig is hangt ook af van hoeveel uren je lesgeeft.

Gastdocent

Ben je blij met je huidige werksituatie in het bedrijfsleven, maar zou je daarnaast ook graag af en toe je kennis willen delen binnen het onderwijs? Dan is het gastdocentschap iets voor jou.

Onderwijsondersteuner

In deze rol ondersteun je de docent, verzorg je praktische instructielessen, begeleid je studenten en deel je je kennis met hen. Je werkt onder de verantwoordelijkheid van een bevoegd docent.

Onderwijsvernieuwer

Je neemt een leidende of stimulerende rol in onderwijsontwikkeling en – vernieuwing.

Docent Groen worden

Heb je affiniteit met de groene thema’s zoals natuur, planten, dieren of voeding, en vind je het leuk om jouw kennis te delen met jongeren? Of wil je een volgende stap maken in je onderwijs-carrière? Denk dan eens aan de mogelijkheid Docent Groen te worden. Er zijn verschillende opleidingstrajecten van Aeres HBO om met het juiste papiertje voor de klas te staan.

Tweedegraads bevoegdheid beroepsonderwijs, profiel Groen (hbo)

Deeltijdopleidingstraject. Duur: 1-4 jaar, afhankelijk van vooropleiding.

Met de bacheloropleiding Docent en kennismanager Groene sector behaal je de tweedegraads bevoegdheid en geef je les in het groene beroepsonderwijs in het vmbo, praktijkonderwijs of een specifiek groen vak in het mbo. Je leert leerlingen bijvoorbeeld over het telen, verwerken en bereiden van voedsel, het aanleggen van tuinen en parken of het verzorgen van dieren. En je geeft daarbij ook aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals duurzaamheid, energietransitie, biodiversiteit en technologische innovatie. Je takenpakket als docent is breed; van lesgeven in de groene thema’s, het begeleiden van studenten(groepen), het maken van onderwijs, zorgen voor studentvoortgang, tot toetsing en kwaliteitsbewaking. En je betrekt het bedrijfsleven en de brede sector volop bij het maken van je onderwijs. Meer info

Zij-instroom in Beroep

Deeltijdopleidingstraject. Duur: maatwerktraject van maximaal 2 jaar.

Als je al een aanstelling hebt als docent groen in het (v)mbo, en je hebt al een hbo-bacheloropleiding afgerond, dan kun je onder bepaalde voorwaarden de tweedegraads bevoegdheid behalen via het traject Zijinstroom in Beroep. Je behaalt geen hbo-bachelordiploma. Je werkgever kan subsidie aanvragen voor dit opleidingstraject. Meer info

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

Deeltijdopleidingstraject. Duur: 1 jaar.

Werk je in het mbo en heb je nog geen lesbevoegdheid? Dan kan je, onder voorwaarden, met een PDG-traject van één jaar worden opgeleid tot docent binnen het vakgebied van jouw expertise. Let op: dit traject is alleen bedoeld om les te geven in het mbo, het geeft geen bevoegdheid voor het vmbo en praktijkonderwijs. Je werkgever kan subsidie aanvragen voor dit opleidings-traject.

Meer informatie over de opleidingsmogelijkheden om docent groen te worden, vind je op onze website

Opleidingsadvies en Toelating

Twijfel je nog over keuzes of wil je advies, dan kun je contact opnemen met Opleidingsadvies en Toelating. Ze denken graag met je mee en kunnen jouw voorzien van advies op basis van jouw situatie. Stuur je mail met vragen naar: toelating.hogeschool.wageningen@aeres.nl