“Samen met studenten aan innovatieve dingen werken geeft mij energie”

Esmee Spoler is onderzoeksassistent bij Aeres Hogeschool Dronten. De komende jaren wil ze doorgroeien naar de functie van docentonderzoeker. Om zich daarop voor te bereiden, volgt ze nu de tweejarige masteropleiding ‘Klimaatpsychologie en gedrag’. “Bij Aeres krijg ik alle ruimte om aan de slag te gaan met duurzame thema’s.”

Van jongs af aan zijn dieren de grote passie van Esmee. Na haar middelbare school volgt ze de opleiding Paraveterinair dierenartsassistent bij Aeres MBO Barneveld (destijds Groenhorst Barneveld, red.). Hier rondt ze na haar diploma ook met succes de mbo-4 Kopklas Diermanagement af. Omdat ze wil doorleren meldt ze zich aan voor de opleiding Toegepaste Biologie bij Aeres Hogeschool Almere. Wanneer ze voor haar afstudeerstage bij het lectoraat ‘Circulair ondernemen in de agrifoodsector’ van Aeres Hogeschool Dronten komt, krijgt ze hier in 2021 een vaste baan aangeboden als onderzoeksassistent.

Wormencompost van koffiedik

Binnen een lectoraat werken promovendi, docent-onderzoekers, onderzoeksassistenten, studenten en het werkveld samen aan praktijkgericht onderzoek. Het onderzoeksteam van het lectoraat ‘Circulair ondernemen in de agrifoodsector’ heeft een eigen kas waar proefopstellingen voor innovatieve teeltsystemen staan. Esmee: “Een mooi voorbeeld van circulair ondernemen is het verwaarden van reststromen. Hierbij wordt het gebruikte koffiedik van de hogeschool omgezet in wormencompost (‘vermicompost’). Met deze vermicompost voeren studenten vervolgens verschillende proefjes uit, waaronder het bemesten van planten. Ik begeleid ze daarbij.”

“Ik kan studenten iets meegeven over groene transities en ze helpen om toekomstgericht te denken”

Esmee Spoler, Onderzoeksassistent bij Aeres Hogeschool Dronten

Interactie mens en dier op zorgboerderijen

Verder is ze actief voor het lectoraat ‘Animal Assisted Interventions’. Hier vindt praktijkgericht onderzoek plaats naar dier-ondersteunde interventies, zoals activiteiten en coaching. Op dit moment werkt Esmee mee aan een projectaanvraag over welzijn en de interactie tussen mens en dier op zorgboerderijen. Het lectoraat doet daarnaast onderzoek naar innovatieve technologieën, zoals het inzetten van VR-brillen om stress bij studenten tijdens de tentamenperiode te verminderen. ;

Veel afwisseling

De afwisseling in haar werk als onderzoeksassistent vindt Esmee erg leuk. Op dit moment werkt ze aan zo’n tien onderzoeksprojecten, waarvoor ze vergaderingen bijwoont, projectplannen schrijft en samenwerkingspartners bezoekt. Tussendoor is ze druk met allerlei uitvoerende werkzaamheden in de kas, begeleidt ze studenten en geeft ze biologielessen. “Ik heb nooit een standaard werkweek.”

Zinvol

“Bij Aeres krijg ik alle ruimte om aan de slag te gaan met duurzame thema’s. We zitten in transitie en de wereld om ons heen verandert. Samen met studenten aan innovatieve dingen werken, geeft mij energie. Ik kan studenten iets meegeven over groene transities en ze helpen om toekomstgericht te denken. Om op deze manier een bijdrage aan de maatschappij te leveren, vind ik heel zinvol.”
Wil jij ook als zij-instromer aan de slag bij Aeres? Neem contact met ons op met onze recruiter: vacature@aeres.nl. We vertellen je graag meer. Ook kun je alvast kijken op de site van Aeres HBO Wageningen voor jouw mogelijkheden in het onderwijs.