Yvonne van Ginkel is het liefst continu in ontwikkeling

Haar kennis delen met studenten en cursisten vindt ze het allerleukst. En als veterinair praktijkmanager bij Aeres MBO Barneveld krijgt ze daarvoor alle ruimte. “De ene dag sta ik in de operatiekamer, de andere dag geef ik praktijkvakken en ’s avonds spijker ik deeltijdcursisten bij. Stilzitten is niks voor mij”.

In het weekend gaan Yvonne van Ginkel en haar dochters graag paardrijden. Liefde voor dieren heeft ze al zolang ze zich kan herinneren. Als ze in 2002 haar opleiding Paraveterinair dierenartsassistent bij Aeres MBO Barneveld afrondt, gaat ze werken bij een kliniek voor gezelschapsdieren en paarden. Ze groeit uiteindelijk door tot praktijkmanager en gaat in die functie ook stagiaires begeleiden. Dat blijkt een schot in de roos.

Gevraagd

“Ik merkte dat ik het werken met stagiaires erg leuk vond. Maar door de hoge werkdruk in de kliniek was daarvoor steeds minder tijd.” In die periode had ze regelmatig contact met Aeres MBO Barneveld. Onder meer vanwege stagebezoeken en de school huurde haar ook in als assessor bij praktijkexamens. “In 2018 vroegen ze of ik bij de school wilde komen werken.” Sindsdien geeft ze praktijkvakken aan jonge mbo’ers en bereidt ze volwassen cursisten via online lessen voor op hun paraveterinaire examen.

“De ene dag sta ik in de operatiekamer, de andere dag geef ik praktijkvakken en ’s avonds spijker ik deeltijdcursisten bij”

Yvonne van Ginkel, veterinair praktijkmanager bij Aeres MBO Barneveld

Yvonne Barneveld

Voorsprong

De school in Barneveld beschikt al enige jaren over een eigen dierenkliniek met moderne faciliteiten, zoals een grote operatiekamer, een anesthesietoren en beademingsapparatuur. Yvonne: “Het is geweldig dat onze studenten hiermee op school kunnen oefenen. Dat geeft ze een voorsprong als ze straks in de praktijk gaan stagelopen.” Op de campus leven meer dan tweeduizend dieren die allemaal zorg nodig hebben. Yvonne legt uit dat de dierenartsen op school bijna iedere dinsdagochtend operaties uitvoeren. “Sommige studenten kunnen niet goed tegen bloed en twijfelen of ze wel geschikt zijn voor het vak. Het is echt een kwestie van doen en hier op school kunnen ze in een veilige setting meekijken en oefenen.””

Laser in bruikleen

De ontwikkelingen in dierenartsland staan niet stil. Voor een bijscholing bezochten Yvonne en enkele van haar teamleden onlangs een bedrijf in Amerika dat is gespecialiseerd in lasertherapie. Hoewel deze therapie in de humane geneeskunde al wordt toegepast, is het in de paraveterinaire wereld nog redelijk nieuw. Via een samenwerkingsovereenkomst regelde Yvonne dat de school de kostbare laserapparatuur in bruikleen krijgt. “Het is belangrijk dat ons beroepsonderwijs bijblijft met de laatste ontwikkelingen in de markt. Zelf ben ik het liefst ook continu in ontwikkeling. Dingen onderzoeken en uitpluizen, daar leer ik iedere dag weer van. Stilzitten is niks voor mij.”

Wil jij ook aan de slag in het onderwijs van Aeres? Neem contact met ons op met onze recruiter: vacature@aeres.nl. We vertellen je graag meer. Ook kun je alvast kijken op de site van Aeres HBO Wageningen voor jouw mogelijkheden in het onderwijs.