Van ervaren installateur tot trainer bij Aeres Tech

Toen Heino Zegveld vier jaar geleden als installateur bij Aeres Tech zijn certificaat voor F-gassen haalde, kon hij niet vermoeden dat hij daar nu als trainer werkt. Wat bracht hem tot deze bijzondere carrièreswitch?

“Ik vind het leuk om mensen wat te leren”, vertelt Heino, die in zijn vrije tijd trainer is bij voetbalclub Arnhemse Boys. Hier traint hij jongens tussen de 17-30 jaar volgens het principe: ‘praatje, plaatje, daadje’. “Ik vertel de jongens wat ze moeten doen, doe het een keer voor en daarna mogen ze het zelf gaan proberen. Bij Aeres Tech werkt het eigenlijk net zo.”

30 jaar ervaring in de installatietechniek

Of het nou gaat om verwarming, ventilatie, warmtepompen of airco’s, Heino is van alle markten thuis. Ook niet zo gek als je drie decennia in de installatietechniek werkt. Hij komt bij mensen thuis en dat persoonlijke contact bepaalt mede zijn werkplezier. De link met Aeres Tech ontstaat wanneer hij vier jaar geleden zijn certificaat F-gassen (gassen in airco-, koel- en warmtepompsystemen, red.) haalt bij het expertisecentrum in Ede. Hij vermeldt dit in zijn LinkedIn-profiel en dit wordt opgemerkt door een recruiter. Na dertig jaar ervaring in de installatietechniek maakt Heino in 2022 de overstap naar Aeres Tech. Hier geeft hij meerdaagse trainingen over F-gassen (categorie 1 en 2) en warmtepompen. Binnenkort komt daar ook de vakmanschapsroute warmtepompen bij, waar Heino cursisten alles gaat leren over de aanleg van warmtepompen. Daarnaast leidt hij jonge vakmensen op in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) voor de niveau-2 opleidingen Koudetechniek en Aircotechniek.

“Ik vind het leuk om mensen wat te leren”

Heino Zegveld, Trainer Aeres Tech

‘Ik zie mensen groeien en meer zelfvertrouwen krijgen’

De bbl’ers die Heino lesgeeft werken net een paar jaar voor een werkgever. In blokken van zes weken komen ze een volledige werkweek naar Aeres Tech en sluiten die periode met een examen af. “In die lesweek geef ik ’s ochtends theorie. De rest van de dag werken de deelnemers in het praktijklokaal aan installaties voor koudetechniek of aircotechniek. Ik stuur bewust op ‘fouten maken’ en situaties die de cursisten nog niet kennen. Dat zijn belangrijke leermomenten. Als ik de cursisten na de eerste lesweek weer terugzie, weten ze meer en kunnen ze meer. Dat proces van leren en volwassen worden in je vak, vind ik heel mooi om mee te maken. Ik zie mensen groeien en meer zelfvertrouwen krijgen.”

Geduldiger leren zijn

Bij Aeres Tech is Heino helemaal op zijn plek. “Ik ben goed ingewerkt en heb fijne collega’s. De onderlinge sfeer is goed en we zijn er voor elkaar.” De wereld van het lesgeven was best wennen, erkent hij. “De installatietechniek is een harde branche qua communicatie. De mensen zijn direct en zeggen waar het op staat. Ik ben zelf vrij perfectionistisch en wil zaken graag honderd procent geregeld hebben. Wanneer je met cursisten werkt, duren zaken soms net wat langer. Ik moet leren wat geduldiger te zijn. Dat is wennen, maar gaat me gelukkig steeds beter af”, besluit Heino lachend.

Wil jij ook aan de slag in het onderwijs van Aeres? Neem contact met ons op met onze recruiter: vacature@aeres.nl. We vertellen je graag meer. Ook kun je alvast kijken op de site van Aeres HBO Wageningen voor jouw mogelijkheden in het onderwijs.