“Wat mij drijft is vmbo-leerlingen een succeservaring laten opdoen”

Hoewel hij ook les gaf op het mbo, koos Sybrand Loois vorig jaar bewust voor het vmbo. “De directheid van vmbo-leerlingen spreekt me aan en dat maakt de communicatie heel fijn. Het zijn pubers die soms de gekste dingen verzinnen om onder een opdracht uit te komen of een pleziertje in de les te hebben.”

Sinds september 2020 werkt Sybrand Loois fulltime als docent Groenbreed bij Aeres VMBO Almere. Voor dit profielvak laat hij leerlingen allerlei praktijkgericht tuinwerk doen en verruimt hun belevingswereld in dit vakgebied. Dat levert soms hilarische momenten op wanneer meiden met lange nagels heel voorzichtig een straatje proberen te leggen. “Ondanks hun aanvankelijk weerstand stimuleer ik ze de uitdaging toch aan te gaan. Ook al leggen ze maar één steen, het gaat erom dat die steen goed ligt. Als dat lukt doen leerlingen een succeservaring op, en dat geeft hen én mij een kick.”

Coachende rol

Sybrand beleeft zijn fijnste lessen als alle leerlingen lekker bezig zijn en in een flow zitten om iets te maken. Of het nou een schutting plaatsen, een straatje leggen of een tuintje aanleggen is. “Dat leerlingen een duidelijke opdracht hebben waarbij ik ze vanuit een coachende rol kan helpen. Wie heeft waarbij hulp nodig? Wie kan lekker zelfstandig doorwerken? Wie heeft twee woorden nodig om verder te kunnen? Op die momenten ontstaat er soort rust in de les, ondanks dat het heel druk en dynamisch kan zijn en de muziek aanstaat.”

“Als leerlingen in een flow zitten en ik hen vanuit een coachende rol kan helpen, beleef ik mijn fijnste lessen”

Sybrand Loois, Docent Groenbreed bij Aeres VMBO Almere

Kopopleiding zij-instroom

Na zijn hbo-studie Bos- en natuurbeheer wil Sybrand aanvankelijk boswachter worden. Ook volgt hij de minor ‘Mens en Natuur’ om de verbinding met het publiek te maken en natuureducatielessen te verzorgen. Het loopt anders als hij medio 2020 bij Aeres VMBO en MBO in Almere solliciteert. “Nadat mijn vrouw en ik vanwege gezinsuitbreiding van Helmond naar ons geboortedorp Huizen verhuisden, zocht ik een stabiele functie. Ik kom zelf uit een onderwijsgezin. Mijn moeder en zussen zijn leerkrachten en adviseerden me ook het onderwijs in te gaan. Dat bleek een schot in de roos.” Bij Aeres Hogeschool Wageningen volgt Sybrand momenteel de tweejarige Kopopleiding zij-instroom. Omdat hij al een groene hbo-opleiding heeft afgerond, hoeft hij alleen nog zijn bekwaamheidseisen voor didactiek en pedagogiek te halen.

Door schade en schande wijs geworden

Zijn eerste jaar als docent was niet altijd eenvoudig. “Ik botste met een aantal leerlingen en ben door schade en schande wijs geworden. Mede omdat ik nog geen pedagogische opleiding volgde, trok ik mij het gedrag van leerlingen persoonlijk aan. Inmiddels weet ik dat ik vooral naar mijzelf moet kijken: hoe reageer ík op een situatie in de klas? Ik sta nu sterker in mijn schoenen en weet wat ik bij mezelf kan verwachten. Wanneer leerlingen in mijn les bijvoorbeeld iets moeten verwerken wat ze in de pauze hebben meegemaakt, laat ik leerlingen in hun waarde en kan ik vanuit rust handelen. Het enige wat leerlingen willen, is erkenning, gezien worden en een complimentje krijgen in de vorm van een schouderklopje of een geintje. Vmbo-leerlingen zoeken iets meer de relatie met een docent. Wanneer je dat als docent gaat zien, kun je daarmee gaan ‘spelen’. Nu denk ik vaak aan het einde van een les: waarom maakte ik me eigenlijk zorgen over deze klas?”

Wil jij ook aan de slag in het onderwijs van Aeres? Neem contact met ons op met onze recruiter: vacature@aeres.nl. We vertellen je graag meer. Ook kun je alvast kijken op de site van Aeres HBO Wageningen voor jouw mogelijkheden in het onderwijs.