Jaap Rosier bij Farmbot

Zij-instromer Jaap Rosier vindt droombaan bij Aeres in Emmeloord

Als technisch trainer van het Japanse dieselmotorenmerk Yanmar reist Jaap Rosier (40) de hele wereld over. Twee jaar geleden besluit hij het roer helemaal om te gooien en zijn hart te gaan volgen. Deze Groene Veranderaar is nu techniekdocent bij Aeres VMBO en MBO in Emmeloord, waar hij met leerlingen aan een Farmbot werkt.

Een baan in het onderwijs is voor Jaap een langgekoesterde wens die dankzij de coronacrisis in vervulling gaat. “Omdat ik een tijdlang niet meer kon vliegen, ging ik me oriënteren op een baan in het onderwijs.” Hij bezoekt een open avond voor zij-instromers. Hier ontmoet hij meer mensen die vanuit een ander beroep de overstap naar het onderwijs willen maken. Als hij een tijdje later de vacature in Emmeloord ziet, neemt hij contact op met de school. De eerste kennismaking verloopt positief. “Het schoolgebouw voelde gelijk vertrouwd. Deze baan brengt alle werelden voor mij samen. Ik ben met techniek bezig en werk met jonge mensen. Mooier kan het gewoon niet!” Jaap vermoedt dat hij de interesse voor het onderwijs van zijn moeder heeft. “Zij was lange tijd godsdienstdocent bij Groenhorst Lelystad (het huidige Aeres VMBO Lelystad, red.). “Net als haar vind ik het ontzettend leuk om met jonge mensen te werken.”

‘Deze baan brengt alle werelden voor mij samen’

Jaap houdt van techniek. “Alles wat beweegt en waar ik aan kan sleutelen, vind ik leuk. Na de MTS landbouwtechniek werkt hij jarenlang als servicemonteur. Dagelijks ging hij met zijn werkbusje op pad om storingen en andere technische problemen op te lossen. “Een fantastische tijd.” De laatste jaren trainde Jaap wereldwijd distributeurs van industriële viercilinder dieselmotoren, die onder meer worden toegepast in shovels, trekkers, combines en aggregaten. 

“Ik vind het ontzettend leuk om met jonge mensen te werken.”

Jaap Rosier, Docent Techniek bij Aeres VMBO en Aeres MBO in Emmeloord

Jaap sleutelt aan Farmbot

Hightech minituin

Bij Aeres in Emmeloord geeft Jaap les in het vmbo en mbo. “Bij het vak techniek denken veel leerlingen aan lassen. Naast deze ‘harde’ kant van de techniek ga ik ook met de ‘schone’ kant van techniek aan de slag. Je kunt hierbij denken aan het programmeren van een drone of een robotgrasmaaier.” In het vmbo is het vak techniek nog in een opstartfase. Jaap krijgt veel vrijheid om een technisch lesprogramma te ontwikkelen. Voor het keuzevak ‘Het groene machinepark’ werkt hij aan een Farmbot. Deze hightech minituin met robotarm zaait en bewatert plantjes en monitort de bodemkwaliteit. Dit is een mooi voorbeeld hoe Aeres met innovatieve technieken de groene veranderaars van de toekomst opleidt.
In de avonduren volgt Jaap de lerarenopleiding voor technisch beroepsonderwijs (Produceren, Installeren en Energie). Hoewel dit best pittig is, geniet hij van zijn baan als techniekdocent. “Mijn werk is heel dynamisch. Geen dag is hetzelfde. Ik bouw echt een band op met de studenten en dat vind ik het allermooiste van docent zijn.”

Sterk Techniek Onderwijs

Aeres in Emmeloord is actief betrokken bij Sterk Techniek Onderwijs, een initiatief om jongeren te interesseren voor techniek. Jaap vertelt dat in Emmeloord en omgeving 50% van de banen groen gerelateerd is. “Vooral de agritechniek is sterk in opkomst. Ik verwacht dat de vraag naar technisch geschoolde mbo’ers de komende jaren flink toeneemt.” Als techniekdocent hoopt hij veel vmbo’ers en mbo’ers te interesseren voor een vervolgopleiding of uitdagende baan in de techniek en dat ze later zullen zeggen: ‘die meneer Rosier was zo gek nog niet’.”

Wil jij ook als zij-instromer aan de slag bij Aeres? Neem contact met ons op met één van onze locaties voor de mogelijkheden. We vertellen je graag meer.