Jaap Rosier bij Farmbot

Zij-instromer Jaap Rosier vindt droombaan bij Aeres in Emmeloord

Als technisch trainer van het Japanse dieselmotorenmerk Yanmar reisde Jaap Rosier (39) de hele wereld over. Vorig jaar besloot hij het roer helemaal om te gooien en zijn hart te gaan volgen. Nu werkt hij als techniekdocent bij Aeres VMBO en Aeres MBO in Emmeloord.

Een baan in het onderwijs is voor Jaap een langgekoesterde droom die dankzij de coronacrisis in vervulling ging. “Toen ik niet meer mocht vliegen, ging ik me oriënteren op een baan in het onderwijs en bezocht ik onder meer een open avond voor zij-instromers.” Een zij-instromer is iemand die vanuit een ander beroep docent wil worden of als bevoegd docent les wil geven in een ander vak of in een andere onderwijssector. Jaap weet niet goed waar zijn interesse voor het onderwijs vandaan komt. “Misschien wel via mijn moeder. Zij was lange tijd godsdienstdocent bij Groenhorst Lelystad (het huidige Aeres VMBO Lelystad, red.). Ik vind het gewoon ontzettend leuk om met jonge mensen te werken.”

‘Het schoolgebouw voelde gelijk vertrouwd’

In Apeldoorn volgde Jaap de MTS landbouwtechniek. “Ik houd van techniek. Alles wat beweegt en waar ik aan kan sleutelen, vind ik leuk. Ik werkte jarenlang als servicemonteur en ging dagelijks met mijn werkbusje op pad om problemen op te lossen voor mensen. Dat was fantastisch.” De laatste jaren trainde Jaap wereldwijd distributeurs van industriële viercilinder dieselmotoren, die onder meer worden toegepast in shovels, trekkers, combines en aggregaten. Toen Jaap de vacature van techniekdocent bij Aeres VMBO en MBO in Emmeloord zag, nam hij contact op met de school. De eerste kennismaking verliep positief. “Het schoolgebouw voelde gelijk vertrouwd. Deze baan brengt alle werelden voor mij samen. Ik ben met techniek bezig en werk met jonge mensen. Mooier kan het gewoon niet!”

“Met vmbo-leerlingen die het keuzevak ‘Het groene machinepark’ volgen, werk ik aan een Farmbot.”

Jaap Rosier, Docent Techniek bij Aeres VMBO en Aeres MBO in Emmeloord

Jaap sleutelt aan Farmbot

Hightech minituin

Bij Aeres in Emmeloord geeft hij les in het vmbo en in het mbo. Jaap: “Bij het vak techniek denken veel leerlingen aan lassen. Naast deze ‘harde’ kant van de techniek ga ik ook met de ‘schone’ kant van techniek aan de slag. Je kunt hierbij denken aan het programmeren van een drone of een robotgrasmaaier.” In het vmbo is het vak techniek nog in een opstartfase en Jaap krijgt veel vrijheid om een technisch lesprogramma te ontwikkelen. “Met vmbo-leerlingen die het keuzevak ‘Het groene machinepark’ volgen, werk ik aan een Farmbot. Dit is een hightech minituin waarbij een robotarm plantjes zaait en bewatert en de bodemkwaliteit monitort.”

In de avonduren volgt Jaap de lerarenopleiding voor technisch beroepsonderwijs (Produceren, Installeren en Energie). Hoewel dit best pittig is, geniet Jaap van zijn baan als techniekdocent. “Mijn werk is heel dynamisch en geen dag is hetzelfde. Ik bouw echt een band op met de studenten en dat vind ik het allermooiste van docent zijn.”

Sterk Techniek Onderwijs

De school is daarnaast actief betrokken bij Sterk Techniek Onderwijs. Dit is een initiatief om jongeren te interesseren voor techniek. Jaap vertelt dat in Emmeloord en omgeving 50% van de banen groen gerelateerd is. “Vooral de agritechniek is sterk in opkomst. Ik verwacht dat de vraag naar technisch geschoolde mbo’ers flink zal toenemen in de komende jaren.” Hij hoopt dat hij als techniekdocent veel vmbo-leerlingen en mbo-studenten kan inspireren voor een vervolgopleiding of uitdagende baan in de techniek. “Ik zou het ontzettend leuk vinden om de leerlingen die ik nu in het vmbo lesgeef, terug te zien in het mbo. En dat ze dan hopelijk zullen zeggen: ‘die meneer Rosier was zo gek nog niet’.”

Wil jij ook als zij-instromer aan de slag bij Aeres? Neem contact met ons op met één van onze locaties voor de mogelijkheden. We vertellen je graag meer.