"Bij Aeres blijf ik me breed ontwikkelen in de agrotechniek"

Vorig jaar was Matthijs Hierink (24) nog student bij Aeres Hogeschool Dronten. Nu heeft hij er een baan als onderwijsassistent binnen het team Agrotechniek & Management.

Als we Matthijs spreken komt hij net terug van Aeres Farms, waar leveranciers bodemvochtsensoren in een aardappelveld plaatsten in het kader van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Een paar dagen eerder was hij betrokken bij het inzaaien van biologische maïs op een demonstratieveld.

Nieuwe mensen leren kennen

Matthijs leert graag nieuwe dingen en is het schoolvoorbeeld van de doorlopende leerweg in het groene onderwijs. Na een melkveeopleiding in het mbo besloot hij door te leren in het hbo. Als eerstejaars student verhuisde hij naar de campus van de hogeschool. Een leuke tijd waarin hij veel nieuwe mensen leerde kennen. “Een student had thuis kippen, een ander paarden en weer een ander was vegetariër. Door samen een huishouden te draaien, leerde ik me snel aan te passen aan verschillende omstandigheden.”

Liefde voor techniek

In Dronten volgde Matthijs de opleiding Veehouderij zonder de ondernemerschapsvorm. Dat deed hij bewust. “Mijn ouders hebben geen melkveebedrijf en zelf heb ik die ambitie ook niet.” Vanaf zijn 14e jaar doet hij veel ervaring op bij een melkveebedrijf in de buurt van zijn woonplaats Dalfsen. Daar ontdekt Matthijs dat hij van techniek houdt en zich hierin verder wil ontwikkelen. In het derde studiejaar vertrekt hij voor een halfjaar naar Wisconsin, USA. “Een geweldige ervaring.”

‘Ik voel me hier thuis’

Met zijn hbo-diploma op zak kan Matthijs aan de slag als adviseur of verkoper in de agrarische sector. Het loopt anders als een veehouderijdocent, met wie hij goed contact heeft, hem vraagt om onderwijsassistent te worden binnen het team Agrotechniek & Management. Dit verzoek verrast hem, maar hij besluit ervoor te gaan. “Ik heb me hier als student vier jaar lang meer dan thuis gevoeld. Ik hou van de informele sfeer. Deze baan is ook een goede basis om me verder te blijven ontwikkelen in de agrotechniek.”

Hele sector vertegenwoordigd

Als onderwijsassistent begeleidt Matthijs drie dagen in de week studenten die praktijkopdrachten uitvoeren bij het Aeres Agri Innovation Centre in Dronten. De overige dagen voert hij onderhoud uit aan de verschillende practicumopstellingen en ontwikkelt hij samen met bedrijven innovatieve praktijkopdrachten. “Bij Aeres is de hele agrarische sector vertegenwoordigd. Ik kan me hier breed blijven ontwikkelen. Ik blijf nieuwe dingen leren en dat geeft super veel voldoening.”